HUMANO: Jovičić i rukovodstvo Palilule potpisali donorske kartice
Foto: Zoran Zestic

HUMANO: Jovičić i rukovodstvo Palilule potpisali donorske kartice

Politika -

BEOGRAD - Rukovodstvo Gradske opštine Palilula, na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Jovičićem, potpisalo je danas donorske kartice davaoca organa i tkiva, a tom prilikom je rečeno da je cilj podizanja svesti o značaju doniranja organa i povećanja broja transplatacija.

Potpisivanjem donorskih kartica opština Palilula je odlučila da podrži nacionalnu kampanju "Produži život" koju sprovodi Hemofarm Fndacija u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, a Jovičić je naveo da potpisivanjem donorskih kartica pokušavaju, na neki način, da utiču na svest građana u Srbiji.

"Šaljemo jasnu poruku svim predstavnicima opština u Beogradu i Srbiji i molimo ih da slede naš primer", rekao je Jovičić dodajući da se radi o humanom gestu svakog pojedinca, a u ovom slučaju onih koji su izabrani voljom građana.

Navodeći da se potpisivanjem donorskih kartica može pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da se nikada ne zna u kakvoj ćemo se situaciji naći, on je ukazao da jedan donor može da spasi četiri života.

"Kroz ovu akciju želimo da damo i snažnu podršku novom zakonu kojim će biti uređena ova oblast, a koji će biti usvojen u toku naredne godine", rekao je Jovičić ocenjujući da ne treba postojati strah od ovakvih akcija.

Članica UO Hemofarm Fondacije i direktorka korporativnih poslova kompanije Hemofar Sanda Savić rekla je da su ta fondacija i Ministarstvo zdravlja danas ostvarili još jedno partnerstvo u zajedničkoj misiji širenja ideje o tome da je zaveštanje organa najhumaniji čin i da je to nešto što bi trebalo da se podrazumeva. Ona je podsetila da je Hemofarm Fondacija u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja već više od godinu u kampanji.

"Ali mi ovo više ne smatramo samo jednom od kampanja, ovo je misija spasavanja života", rekla je Savić dodajući da je najvažnije, bez obzira koliko je potpisano donorskih kartica koje su promotivnog karaktera i izrazavaju naš stav, to što smo prihvatili ideju o zaveštanju organa.

Kako je istakla, važno je i to što institucije, kao što je opština Palilula i izabrani predstavnici građana, daju primer i šire ideju.Ona je navela i da izmene zakona izuzetno važna i da se nada da će ona stići na red u parlament do kraja godine.

"Ali to je samo jedan od manjih koraka u onome što je put na celoj našoj misiji, a to je da svi prihvatimo ideju zaveštanju organa", rekla je Savić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Nenad Milojičić kaže da na donaciju organa u Srbiji čeka oko 800 pacijenata - 720 bubrega, 45 srca, a oko 40 na transplataciju jetre.Navodeći da je podizanje svesti građana o značaju doniranja najvažnije za transplataciju, on je istakao da nema potrebe da se iko plaši novog zakona."Da bi jedna zelja imala uspešan transplatacino program potrebni su donori i poverenje u zdravstveni sistem. Treba imati svest o tome da je 20 puta veća šansa da vam je organ potreban nego da ćete biti donor", rekao je Milojičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track