BEZ DETALJA ZA JAVNOST: Četvrti dan   pregovora o telekomunikacijama u Briselu
Foto: Fonet

Razgovori se nastavljaju

BEZ DETALJA ZA JAVNOST: Četvrti dan pregovora o telekomunikacijama u Briselu

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici delegacija Beograda i Prištine koji u Briselu od ponedeljka razgovaraju o primeni sporazuma o telekomunikacijama ni danas javnost nisu obavestili o detaljima i rezultatima pregovora.

Kako se pretpostavlja, a to je juče rečeno agenciji Beta u pregovaračkim krugovima, razgovori će biti nastavljeni i sutra u nameri da se postigne dogovor i učini napredak u realizaciji Briselskog sporazuma čiji se deo upravo odnosi na telekomunikacije.Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas u parlamentu u Prištini da će "Medjunarodna unija za telekomunikacije, a ne Beograd, Prištini dati međunarodni pozivni broj koji je zatražila Austrija".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić u utorak je rekla agenciji Beta da je Evropska unija pozvala Beograd i Prištinu da budu konstruktivni kako bi se implementacija sporazuma o telekomunikacijama mogla završiti ove nedelje.Prvobitno je bilo planirano da razgovori traju do danas.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Delegaciju Beograda, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić čine i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije Telekom Srbija i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.Dve delegacije su prethodno, sredinom septembra, razgovarale u Briselu o telekomunikacijama i radu Telekoma na Kosovu, i prema oceni EU tada je "ostvaren napredak u elementima ključnim za sprovodjenje sporazuma".

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri najavila je prošle nedelje da bi susret beogradske i prištinske delegacije trebalo da rezultira time da Kosovo dobije svoj pozivni broj + 383, što je Beograd demantovao, navodeći da bi to bio broj geografskog područja koje pripada Srbiji.

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. avgusta prošle godine, prema Djurićevim rečima, predvidjeno je da Srbija traži pozivni broj za Kosovo koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korišćenje Prištini, a da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track