HAOS U SPS: Dačić preko Slavice zavodi red u stranci
Foto: Nebojša Mandić

Vanredno stanje: Lider SPS spremio specijalne mere zbog haosa koji je zahvatio partiju

HAOS U SPS: Dačić preko Slavice zavodi red u stranci

Politika -

Šef socijalista naredio zamenici da u nedelju okupi vodeće funkcionere iz Srbije i neposlušne dobro izriba

Zbog zemljotresa koji je zahvatio SPS, lider socijalista Ivica Dačić rešio je da po svaku cenu zavede red u stranci. Svojoj zamenici Slavici Đukić Dejanović naložio je da u nedelju hitno okupi predsednike svih lokalnih odbora u Srbiji i izriba ih u njegovo ime.

Kako saznaje Kurir, on je ovaj plan u utorak uveče izneo najbližim partijskim saradnicima, i to u kabinetu Ministarstva spoljnih poslova, a ne u stranci. Naš izvor blizak socijalistima tvrdi da je Dačić te večeri bio vidno iznerviran.

Miljkan Karličić
Miljkan Karličić

Sastanak u MIP- Iako je kao šef diplomatije imao pun raspored, Dačić je bio u panici i nije želeo da mu ovaj haos u partiji izmakne kontroli. Pozvao je najbliže saradnike da se nacrtaju u njegovom ministarskom kabinetu i videlo se da mu nije svejedno. Bio je besan, merio je i šećer jer mu je naglo pozlilo. Slavici je izdao nalog da u nedelju sazove sastanak sa svim predsednicima opštinskih odbora. Po svemu što je tada izgovoreno, biće to jedno veliko ribanje u centrali SPS jer je Dačić očigledno rešio da više neće trpeti soliranje socijalista i njihova prepucavanja po medijima. A svoj nedolazak u nedelju obrazložio je neodložnim državnim obavezama - otkriva izvor Kurira i dodaje:Slavica Đukić Dejanović potvrdila je za Kurir da u nedelju okuplja sve odbore SPS iz Srbije.- Dobro ste čuli, biće sastanka. Razgovaraćemo o stanju u SPS, daljim aktivnostima partije, ali sigurno i o najnovijim dešavanjima u stranci. Volela bih da sastanku prisustvuje i Dačić, ali se bojim da zbog prezauzetosti neće stići - kaže ona. Dejanovićeva dodaje da je sastanak ranije ugovoren i da nema veze sa najnovijim potresima u partiji.Haos u SPS nastao je posle ukora koji su zbog ranijih okršaja i tuča dobili Dijana Vukomanović, Ivana Petrović, Novica Tončev, Nenad Borovčanin i još neki funkcioneri stranke. Nakon toga, Dijana Vukomanović je napustila partiju, i to sa funkcije predsednika Izvršnog odbora SPS, a Petrovićeva i Borovčanin su iz revolta izašli iz Glavnog odbora SPS.Tončev: Odan sam SPSVukomanovićeva ni juče nije htela da govori o razlozima odlaska.- U Skupštini sam i sve što sam imala da kažem piše u saopštenju koje sam prosledila medijima - kratko nam je rekla. A upravo ovim saopštenjem obavestila je i svoje partijske drugove da posle 20 godina napušta SPS i prelazi u samostalne poslanike.Novica Tončev, član Predsedništva SPS, juče je polagao račune pred radnom grupom Statutarne komisije SPS.- Rekao sam da poštujem partiju i njen sud, organe stranke, ovu komisiju, odan sam socijalista. Prihvatam svaku kritiku. Međutim, nisam prekršio nijedan član Statuta i zato neću da prihvatim nijednu kaznu - izjavio je Tončev.Predsednik Statutarne komisije SPS Miljkan Karličić pozvao je Vukomanovićevu da vrati poslanički mandat u Skupštini Srbije.- Istina, ona nema pravnu obavezu, ali moralnu ima da vrati mandat SPS. I nadam se da će ona to da učini - rekao je Karličić.Inače, Dijana Vukomanović je poslednji put viđena u sedištu SPS u ponedeljak.- Bila je vrlo kratko i otišla. Čak nije ni sve svoje stvari odnela iz kabineta. Očekujemo da dođe danas ili sutra u stranku i razduži mobilni telefon i karticu. Njen račun za avgust iznosi 2.700 dinara - kažu u SPS.

Skinula stranački dresDIJANA S NOVIM IMIDŽOM NA TVITERUZbog skidanja stranačkog dresa, Dijana Vukomanović je napravila „veliko spremanje“ i na svojim profilima na društvenim mrežama. Ona se na Fejsbuku i Tviteru sada predstavlja bez oznaka SPS, ali je ostala verna crvenoj boji i levičarskim parolama.

Odbrana Ivana Petrović pred sudom partijeIzdaju ne praštam, a Borovčaninu je povređena sujetaDoskorašnja funkcionerka SPS Ivana Petrović juče je takođe svedočila pred radnom grupom Statutarne komisije stranke, a u svojoj odbrani poručila da ne prašta izdaju partijskih drugova.- Kod mene nije reč o povređenoj sujeti kao kod Borovčanina. Insistiram da se izdvojim od onih koji misle da su iznad Statuta i ugleda partije. Verujem u rad komisije i neću dopustiti da pojedinci misle i izjavljuju da je njihovo ime zvučnije i uglednije od imena SPS. Lično, izdaju nikada ne bih oprostila. Neka je na časti tim drugovima koji su prodali i svoju kuću i drugove! - rekla je Petrovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track