Vlada Srbije tokom juna

Ivica Dačić

Vlada Srbije tokom juna

Politika -
Lično nemam mišta protiv da zbog bliskosti sa DS u toj koaliciji učestvuju i stranke koje nisu po volji SPS, Partiji ujedinjenih penzionera (PUPS) i jedinstvenoj Srbiji (JS), istakao je lider SPS

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će na sastanku sa predsednikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem, kandidatom DS za premijera, razgovarati o politici koju bi trebalo da vodi buduća vlada, u prvom redu o načinu rešavanja ekonomskih i socijalnih problema.

Dačić je, posle otvaranja sajma "112 Expo", rekao da očekuje brzi dogovor o vladi, jer nema razloga da se ona ne formira i sve formalnosti završe tokom juna.

Očekujem da u junu završimo sve te formalnosti, isto kao što mislim da treba i da se što pre konstituiše parlament i izabrani predsednik Republike položi zakletvu, da dođe do inauguracije i krene sa mehanizmom predviđenim Ustavom, da predsednik predloži mandatara, istakao je on.

Dačić je napomenuo da sada postoji živa komunikacija tri najveće koalicije oko funkcionisanja države, tako da "kohabitacija postoji u realnom životu".

Prema mišljenju Dačića, ukoliko dođe do nekog razilaženja DS i SPS oko ekonomske politike buduće vlade, to neće biti zbog partijskih odnosa, već zbog činjenice da je to problem Srbije, koja nema ekonomsku logiku trenutno modernu u svetu, nego ima neoliberalni koncept.

"To je suština svih problema. Cela Evropa govori da se, umesto daljih restriktivnih mera, ulaže u razvoj i otvaranje novih radnih mesta. A guverner (Narodne banke Srbije) govori da moramo da nastavimo da štedimo. Očito u monetarnoj vlasti imamo ljude koji pripadaju neoliberalnom konceptu", ocenio je on.

Dačić je naglasio da ga, zbog toga, zanima u prvom redu za koji će se način rešavanja ekonomskih i socijalnih problema opredeliti buduća Vlada , jer Srbija ide u drugom smeru od onog za koji se zalažu SAD i neke zemlje Evrope.

"Jedino ja ne mogu da ubedim nikoga da se za to zalaže", ukazao je Dačić i dodao da narod u Srbiji ne može više da preživi na štednji na koju poziva guverner, jer "više nema šta da štedi".

Na pitanje koga još vidi kao partnere u koaliciji sa DS, on je odgovorio da na današnjem sastanku treba da se vidi šta misli Tadić, ko je za DS prihvatljiv, a ko ne.

"Lično nemam mišta protiv da zbog bliskosti sa DS u toj koaliciji učestvuju i stranke koje nisu po volji SPS, Partiji ujedinjenih penzionera (PUPS) i jedinstvenoj Srbiji (JS)", istakao je Dačić.

On je precizirao da je za SPS samo bitno koju politiku vodi Vlada, da li neko može da to smatra svojom partijskom politikom ili će to pokušati da nametne kao državnu.

Dačić je dodao da će saslušati predloge DS, koja je najodgovornija, zato što ima najveći broj mandata, i da je onda sledeća faza razgovor o članicama vladajuće koalicije, kao i o tehničkim pitanjima, kao što su veličina i sastav Vlade, što će biti najlakše dogovoriti.

On je, upitan da li vidi koalicionog partnera Dragana Markovića Palmu na nekom ministarskom mestu, odgovorio sa "zašto da ne", dodajući da lider JS o tome treba da odluči, ali da misli da je izabrao da stavove stranke zastupa u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track