Mićunović: Da vlada radi kao tim

Mićunović: Da vlada radi kao tim

Politika -
Predsednik Političkog saveta DS, uz napomenu da nije učestvovao u današnjim razgovorima, naveo da prethodni razgovori, do večerašnjeg susreta "nisu ušli u detalje" o formiranju vlade

BEOGRAD - Demokratska stranka će, u razgovorima sa koalicionim partnerima insistirati da buduća vlada radi kao tim, izjavio je večeras predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović. On je, uz napomenu da nije učestvovao u današnjim razgovorima najviših funkcionera DS i SPS-PUPS-JS, naveo da prethodni razgovori, do večerašnjeg susreta predstavnika tih stranaka, "nisu ušli u detalje" o formiranju vlade.

Mićunović je za Televiziju B92 naveo i da prvo mora da se "sklopi koalicija" i vidi ko će sve biti u toj koaliciji kao i da se vidi kako će se sastaviti vlada. "Ono što je sigurno i na čemu će DS insistirati je da ta vlada radi kao tim - svi nedostaci prošle vlade ili bar većina proisticali su iz njene feudalizacije", rekao je on. Prema njegovim rečima, u prošloj vladi svako je tražio da ima određeno ministarstvo i da mu se niko ne meša u rad.

Mićunović je naveo i da bi se ministri onda hvalili uspesima u svom ministarstvu "a stanje u drugim resorima ih nije zanimalo," dodavši da "tako ne radi i ne može da radi nijedna vlada". Predsednik Političkog saveta DS smatra i da u vladi mora da postoji odgovornost svakog ministra za sve resore a da odluke mora da donosi vlada. Mićunović je, podsetivši na "bezbroj telefonskih sednica" još uvek aktuelne vlade, rekao i da to nije dobro i da se zato onda događalo da neki ministri izlaze sa svojim stavovima.

On se založio za primenu u Srbiji prakse iz koalicionih vlada u svetu gde je sve precizno definisano i napisano šta je ko obavezan da poštuje. Mićunović smatra i da se članovi vlade moraju "naučiti na kolektivan rad i kolektivnu odgovornost a ne samo na ličnu odgovornost". On smatra i da je, uprkos različitosti na srpskoj poltičkoj sceni i ljude koji u njoj učestvuju dugi niz godina, to moguće uraditi ako stvorite obavezujuće procedure."Ako napravite procedure koje obavezuju svakog onda on svoje ponašanje mora da menja", zaključio je predsednik Političkog saveta DS.

Razgovori koalicija oko DS i SPS završeni su večeras posle sat i po vremena u sedištu demokrata, a lideri stranaka se posle sastanka nisu obratili medijima. Pre prvog zvaničnog sastanka, lideri DS i SPS Boris Tadić i Ivica Dačić poručili su da dve koalicije očekuju da će skupštinska većina i buduća vlada biti brzo formirane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track