AMBASADOR KAJL SKAT: Evropski put ne znači okretanje leđa Rusiji
Foto: Zorana Jevtić

AMBASADOR KAJL SKAT: Evropski put ne znači okretanje leđa Rusiji

Politika -

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat rekao je da evropski put pravi put za Srbiju i da to ne znači da Srbija mora da okrene leđa Rusiji.

"Evropski put ne znači da morate da okrenete leđa Rusiji. Možete da imate dobre odnose sa Rusijom i da budete članovi Evropske unije... A mislim da je to ono što bi većina ljudi u vladi Srbije želela da ima. Srbija i ranije Jugoslavija tradicionalno su igrale ulogu mosta izmeđđu Istoka i Zapada", rekao je Skat.

Govoreći o tenzijama na Balkanu, Skat je rekao da istorija tog podneblja pokazuje da se ne može uzeti mir zdravo za gotovo, ali da misli da trenutno ne postoji nijedan lider u regionu koji ozbiljno razmišlja o povratku rata, što "bi bilo katastrofalno za region, za narode svih zemalja u regionu".

On je rekao da vidi da u regionu postoje politički lideri koji imaju tendenciju da povremeno raspiruju etničke tenzije kako bi povećali podršku koju imaju u svom društvu i da su regionu potrebni državnici i politički lideri koji su fokusirani na budućnost.

"Treba nam više državnika, manje istoričara", rekao je on.

Kada je reč o Kosovu oko koga nema saglasnosti srpske i američke politike, Skat je rekao da je najvažniji pristup koji vodi ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i da je to ono čemu su posvećene i vlada u Beogradu i vlada u Prištini.

Tome treba da doprinese dijalog u Briselu koji je, usporen tehnikalijama i već neko vreme nema napretka. Prema njegovim rečima opredeljenje koje su iskazale i vlada u Prištini i vlada u Beogradu u briselskom dijalogu treba da se primeni, što bi omogućilo da se završi sa ovom fazom normalizacije odnosa i da se krene dalje.

Prema njegovom mišljenju bilo bi neobično da EU postavi priznavanje Kosova kao uslov za ulazak u Uniju obzirom da ima zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo. Skat je naglasio da je vladavina prava ključni element za Srbiju, i osnova za mnoge druge stvari uključujući podsticanje konkurentnosti.

Upitan o predstojećim predsedničkim izborima u Americi, Skot je rekao da ne može da komentariše izborni proces, ali da je spoljna politika svake zemlje, kao i SAD, bazirana na nacionalnim interesima i osnovnim vrednostima... i da u tom smislu ne očekuje veće promene u američkoj spoljnoj politici bez obzira na to ko bude izabran.

(Beta/Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track