Petar Petrović: Postupak protiv Karića odmah da se obustavi po rezoluciji EP
Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Predsednik Odbora za pravosuđe

Petar Petrović: Postupak protiv Karića odmah da se obustavi po rezoluciji EP

Politika -

Otvaranjem poglavlja 23 i 24 država Srbija je u obavezi da primeni sve pravne tekovine EU, među kojima su i rezolucije

Petar Petrović, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ocenio je da postupci prethodne vlasti prema Kariću predstavljaju najdrastičniji primer napada na privatnu imovinu, što je u suštoj suprotnosti s rezolucijom Evropskog parlamenta.

- U vezi sa brojnim medijskim napisima o zahtevima iz rezolucije Evropskog parlamenta da se obustave krivični postupci koji se vode protiv vlasnika stranih preduzeća van Srbije i odgovornih lica u tim preduzećima kao što je Bogoljub Karić, mogu da kažem da sam kao predsednik Odbora za pravosuđe upoznat s rezolucijom od 18. aprila 2013. u kojoj je to sadržano.

Otvaranjem poglavlja 23 i 24 država Srbija je u obavezi da primeni sve pravne tekovine EU, među kojima su i rezolucije. Dinamiku pregovora određuje upravo primena pravnih tekovina kroz administrativne i pravosudne strukture.

Pored zahteva za obustavu krivičnog postupka, odredbe ove, kao i drugih rezolucija Evropskog parlamenta odnose se i na nasilno gašenje kompanija porodice Karić u Srbiji, upotrebom naoružane policije, bez ijedne sudske odluke, jer su ti postupci prethodne vlasti predstavljali najdrastičniji primer napada na privatnu imovinu. EP insistira na obnovi postupaka nasilnih likvidacija i stečaja privatnih preduzeća u Srbiji, u okviru stvaranja i obezbeđivanja sigurnog i predvidivog poslovnog okruženja i povratka poverenja u vladavinu prava u ovoj zemlji - istakao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track