TRANSPARENSI SRBIJA: Objaviti ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade
Foto: Fonet Dragan Antonić

Njihov status nije uređen zakonom

TRANSPARENSI SRBIJA: Objaviti ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade

Politika -

BEOGRAD - Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da bi Vlada Srbije trebalo da objavi ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade, kao i kakva su mu ovlašćenja, kako bi se sprečile razne vrste prevara.

U TS takođe kažu da bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi se precizirao rad savetnika, s obzirom da njihov status nije uređen zakonom. TS podseća da mnoga bitna pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući eventualni sukob interesa, jer oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, zbog čega bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi rad savetnika bio preciziran.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kako TS navodi, povod za takav apel je slučaj čoveka, koji je predstavljajući se kao savetnik u kabinetu premijera Srbije, uzeo 33.000 evra mita da bi sprečio hapšenje.

"Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, a takve prevare ne bi bile moguće ili bi bile manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima", navodi se u saopštenju TS.

TS navodi i da je nekoliko puta od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nije dobila odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track