MINISTAR STEFANOVIĆ: Špijun iz UKP pod kontrolom!
Foto: Marina Lopičić

Završena prva faza istrage, osumnjičeni pod nadzorom

MINISTAR STEFANOVIĆ: Špijun iz UKP pod kontrolom!

Politika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije, koji je odavao podatke stranoj obaveštajnoj službi jedne zapadne države, pod nadzorom i da očekuje da tužilaštvo preduzme dalje korake ka optuženju.

Stefanović je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, rekao da je završena prva faza istrage i da je ta osoba pod kontrolom i da ne može da učini nikakvu štetu.

On ponovo nije želeo da precizira o kome je reč, niti koliko dugo je trajala saradnja policijskog funkcionera sa stranim obaveštajcima.

Ministar je naveo da je susret tog funkcionera sa obaveštajcem strane bezbednosne službe, koji nije državljanin Srbije, detaljno dokumentovan i da je o tome poslata direktna poruka "onima koji to treba da znaju".

"Poslata im je jasna i direktna poruka i svi koji treba da znaju šta se dogodilo, to i znaju. Tu nema dileme. Naša država je zaštitila svoj obraz i ugled i poslala jasan signal da takvo ponašanje u našoj zemlji ne može da se toleriše, niti će se tolerisati", rekao je Stefanović.

Na pitanje koji je bio cilj saradnje funkcionera UKP sa stranim službama, Stefanović je odgovorio da ne može da kaže da je ta osoba dobijala novac, ali da je kontakt ostvarivan kako bi dobio "neku vrstu zaštite".

On je dodao i da poseta sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa nema nikakve veze sa "špijunskom aferom" već da je ona ugovorena pre nekoliko meseci.

Kako je objasnio, razgovor sa Patruševim vođen je u vezi sa mogućim potpisivanjem memoranduma o saradnji dve države u zaštiti od terorizma, organizovanog kriminala, u oblasti sajber bezbednosti...Upitan da li će zapadne države tek sada pojačati pritiske na ministre i predsednika Vlade, Stefanović je rekao da trpe pritiske godinama, ali da je epilog dvojak

"Videli su da ne donose rezultate kojima su se nadali, i drugo, da uopšte nije dobro po te ljude koji pritiskaju Vučića, jer ne da ne ispunjava njihove zahteve, već obično obrne kontru. To nije stvar inata, već zaštite nacionalnih interesa", rekao je Stefanović.

On je naglasio da strane držve mogud a misle šta god žele, ali da se Srbija neće savijati.

"Mi želimo da budemo deo EU, da razgovaramo o svemu, da budemo konstruktivan partner, ali to ne znači da neko treba da nas gazi", rekao je Stefanović.

Ministar je poručio i da građani Srbije treba da znaju da bezbednosne službe rade 24 sata dnevno kako oni ne bi osetili nikakav teret migrantske krize, terorizma, organizovanog kriminala..."Borićemo se da tako i bude, da ljudi budu bezbedni, a teret ćemo mi preuzeti", podvukao je Stefanović.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track