LAVROV OŠTRO ODGOVORIO AMERIKANCIMA: Optužujete, a bombardovali ste Jugoslaviju!
Foto: Profimedia

Bratski

LAVROV OŠTRO ODGOVORIO AMERIKANCIMA: Optužujete, a bombardovali ste Jugoslaviju!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio Velikoj Britaniji i SAD da prekinu s histeričnim napadima na njegovu zemlju i da govore kako su Rusi ratni zločinci i varvari

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov oštro je poručio Amerikancima da nemaju pravo da javno vređaju i optužuju Moskvu za ratne zločine u Siriji, jer su SAD 1999. bombardovale civilne ciljeve u bivšoj Jugoslaviji.- Agresija na Jugoslaviju svakako je bila agresija. To je, inače, bio prvi oružani napad u Evropi na jednu suverenu državu posle 1945 - naglasio je Lavrov u intervjuu za dokumentarni film pod naslovom „Doneo sam odluku. Jevgenij Primakov“.

Zločin nad civilima... Bombardovanje SRJ 1999.
Zločin nad civilima... Bombardovanje SRJ 1999.

Ubijali su decu

Ministar spoljnih poslova Rusije kaže da, ako sada o tome govorimo, imajući u vidu ono što se događa u vezi sa Sirijom, zapadni partneri Rusije, na prvom mestu Amerikanci, ali i Britanci, u svojoj histeriji upućuju javne uvrede koristeći reči kao što su „varvarstvo“ i „ratni zločini“.- Podsetiću da je agresija na SRJ bila povezana s napadima na ogroman broj civilnih ciljeva, kao što su srpska televizija, mostovi kojima su putovali civilni putnički vozovi i još mnogi. Hiljade ubijenih, od kojih nekoliko stotina dece, kao i 250.000 izbeglica niko se od tada nije setio - izjavio je Lavrov.Primakov imao petljuDa Rusija posredstvom Primakova (premijer Rusije od 1998. do 1999) nije reagovala onako kako je on reagovao na to grubo kršenje međunarodnog prava, onda Rusija, kako je ispričao Lavrov, verovatno to dugo ne bi mogla sebi da oprosti i njena istorija bi sadržala još jednu neprijatnu stranicu. Inače, Primakov je 24. marta 1999. poleteo avionom u zvaničnu posetu Vašingtonu, ali je u trenutku dok je leteo iznad Atlantskog okeana saznao da je NATO počeo da bombarduje tadašnju Jugoslaviju. Tadašnji premijer Rusije odlučio je da otkaže posetu i naložio da se avion preusmeri i vrati u Moskvu, u manevru koji je nazvan „petlja Primakova“.- On (Primakov) je to uradio na takav način da je Rusija pokazala svoj karakter i usvojila jedini ispravan stav u tom trenutku - smatra aktuelni šef ruske diplomatije.Odbrana istineTaj zaokret, prema rečima Lavrova, postao je podsetnik da Rusija ne može da u svetu ima drugu misiju sem misiju odbrane istine i da to radi zajedno s drugim silama, ali svakako ostvarujući ravnopravne odnose i dogovore od uzajamne koristi.- Kada je najveći patriota u svojoj zemlji, političar s velikim iskustvom, važan državni zvaničnik, osoba snažne intuicije koja poseduje enciklopedijsko obrazovanje i razumevanje različitih procesa, saznao da su SAD odlučile da počnu bombardovanje SR Jugoslavije, smatrao je da nema smisla da nastavi sa uobičajenim aktivnostima i odleti kod američkog potpredsednika Alberta Gora na važne, ali ipak rutinske razgovore - objasnio je Lavrov.

„Slovensko bratstvo 2016“ U srbiju stiže 150 pripadnika ruskih desantnih jedinica „ivanovski“ VOJNA VEŽBA S RUSIMA I BELORUSIMA!Više od 150 pripadnika ruskih desantnih jedinica bataljona „Ivanovski“ učestvovaće u zajedničkim vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2016“, koje će od sutra do 15. novembra biti održane u blizini Beograda, najavilo je ministarstvo odbrane Rusije.Kako je navedeno, osim Rusije i Srbije, u ovim vežbama će učestvovati i Oružane snage Belorusije. Prve vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane su prošle godine u blizini Novorosijska.Ovogodišnja vežba biće izvedena kao trilateralna i predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „Srem 2014“.U Srbiju će za potrebe ove vežbe, pored ljudstva, biti prebačena tri oklopna vozila BMD-2 - sovjetsko amfibijsko, guseničarsko borbeno vozilo pešadije. Reč je o vozilu koje kroz vodu pokreću dva propelera koji se nalaze na zadnjem delu trupa. Ruska armija predstaviće četiri kvada, ali i bespilotnu letelicu „tahion“, koja je ušla u službenu upotrebu obaveštajnih jedinica Centralne vojne oblasti u Sibiru. „Tahion“ je dizajniran za vazdušno izviđanje na udaljenosti do 40 kilometara, danju i noću, u svim meteorološkim uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track