Miščević: Pred Srbijom izazov sprovođenja mera u Poglavlju 23
Foto: Fonet

Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23

Miščević: Pred Srbijom izazov sprovođenja mera u Poglavlju 23

Politika -

BEOGRAD - Sprovođenje kvalitetnih mera u predviđenom roku i nadzor nad sprovođenjem tih aktivnosti izazovi su Srbije u Poglavlju 23 posle njegovog otvaranja u julu, rečeno je danas na skupu "Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23".

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Ona je rekla da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predvidjene Akcionim planom za Poglavlje 23."To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovodjenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila", rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovodjenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predvidjene mere, ima "obračunsku vrednost"."Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima", rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući", rekla je ona.Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovodjenjem aktivnosti, u čemu takodje mogu pomoći organizacije civilnog društva.Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU."Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije", rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.On je rekao da će unapredjenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima. ; "U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati gradjani Srbije", rekao je on.Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.Backović je rekao da 54 insititucije učestvuju u aktivnostima za Poglavlje 23, a da civilno društvo može pomoći u tome da se aktivnosti ispune u roku i doprineti kvalitetu mera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track