DS: Pitamo MUP i ministra ko prati novinare CINS
Foto: Nemanja Pančić

Opasna stranputica

DS: Pitamo MUP i ministra ko prati novinare CINS

Politika -

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) upitala je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i ministra Nebojšu Stefanovića ko su organizovani pojedinci koji prate i dokumentuju novinare Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i pozvala nadležne ograne da počnu da rade svoj posao i da postupaju po zakonu.

"Srbija je postala zemlja straha, sloboda medija je ugrožena, cenzura je uobičajena realnost medijske slike, dok zastrašivanja ostaju bez sudskog epiloga. Ove pojave ukazuju na opasnu stranputicu kojim je naša država krenula", navela je ta stranka.

CINS je ranije danas saopštio da su u posledjnih pet dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale novinarke na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima i da su ti slučajevi prijavljeni MUP-u i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

U saopštenju objavljenom na sajtu CINS-a (www.cins.rs) navodi se da Centar te postupke smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare i navede ih da odustanu od obavljanja svog posla.

DS, u vezi s tim, zahteva od nadležnih organa da se s podjednakom pažnjom odnose prema svakom ugrožavanju prava i sloboda i da postupaju po zakonu i onemoguće dalje urušavanje demokratskog društva.Ta stranka podsetila je da je slobodno novinarstvo u temelju svakog demokratskog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track