Tadić: Spreman sam da vodim vladu
Foto: BETA

Glavni odbor DS

Tadić: Spreman sam da vodim vladu

Politika -
Spreman sam pod uslovom da DS na svim nivoima vlasti preuzme svoj deo odgovornosti, da radimo timski, shodno interesima građana Srbije, države Srbije

BEOGRAD - Pregovaramo sa ciljem da formiramo parlamentarnu većinu, hoću i spreman sam da preuzmem odgovornost za vođenje Vlade Srbije, pod uslovom da se ona bori protiv siromaštva, organizovanog kriminala i korupcije, rekao je danas predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić na sednici Glavnog odbora stranke.

Spreman sam da preuzmem vođenje Vlade, dodao je Tadić, pod uslovom da DS na svim nivoima vlasti, u lokalnim samoupravama, Pokrajini, preuzme svoj deo odgovornosti, da radimo timski, shodno interesima građana Srbije, države Srbije. Spreman sam da preuzem odgovornost pod uslovom da DS stane iza mene, rekao je Tadić i naglasio da će, ukoliko dobije podršku stranke, nastaviti razgovore o parlamentarnoj većini sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS).

Tadić je najavio da će DS praviti parlamentarnu većinu sa strankama bliske ideologije, ali i onima sa kojima postoji saglasnost oko evropskih integracija i ekonomskoj politici. Zajedno sa koalicijom oko SPS, videćemo ko će biti naš potencijalni partner za formiranje Vlade Srbije, rekao je Tadić i poručio da nema nameru da vodi pregovore sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Demokratskom strankom Srbije (DSS).

Ako se neko iz DS bude zalagao za formiranje koalicije sa SNS, ja neću biti predsednik takve DS, zato što verujem da takva koalicija ne bi bila delotvorna, napomenuo je Tadić. Ako DS uspe da formira većinu i preuzme ključnu ulogu u Vladi Srbije, rezultati izbora će biti dobri, ocenio je Tadić. Ako neka druga stranka uspe da formira skupštinsku većinu, upozorio je Tadić, ta opcija neće voditi Srbiju ka

Evropskoj uniji (EU) i neće biti modernizacije društva, već će se okrenuti nekoj drugoj politčkoj orijentaciji. To je legitimna politička borba koja je posledica izbora, ukazao je Tadić, koji smatra da je DS platila veliku cenu na izborima za ono što je činila u proteklom periodu. "Biće vremena da analiziramo rezultate izbora, da analiziramo ko je doprinosio tim rezultatima, ko je otprinosio. Definisaćemo odgovornost, konsenvence, biće promena, ali promene doprinose društvu i DS", objasnio je Tadić. Moje mišljenje je da bi Vlada Srbije trebalo da se okupi oko borbe protiv siromaštve, nezaposlenosti i štednje države, a ne građana, naglasio je Tadić.

Trebalo bi nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanje pravne države, precizirao je Tadić, trebalo bi nastaviti izgradnju infrastrukture, stvoriti uslove za razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj preduzetništva i poboljšati uslove za obrazovanje na svim nivoima. Tadić je naglasio da je dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) samo instrument i važna etapa za poboljšanje života građana. Prema rečima Tadića, kada je u izbornoj noći rekao da sigurno neće biti premijer, govorio je ono što je mislio, jer nije imao nikakvu rezervnu politiku.

Učestvovao sam na izborima sa punim uverenjem, rekao sam - to je politika iza koje stojim, reforme, Kosovo i Metohija i evropske integracije, podsetio je Tadić. Građani su rekli svoju reč, ja sam demokratski političar i pozdravljam izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, naglasio je Tadić.

Očekujem od Nikolića da izađe sa svojim planom za ekonomsku budućnost Srbije, dodao je Tadić, možda postignemo konsenzus. Pozivamo ga da pokaže inicijativu i iznese svoj plan za Kosovo i Metohiju, nadam se da možemo da postignemo konsenzus oko pitanja Kosova i Metohije, precizirao je Tadić. On je dodao da i dalje stoji njegov plan u četiri tačke za Kosovo i Metohiju, kaom alternmativni plan, ali sada je potrebno da i drugi da pokažu inicijativu. Mi smo spremni da prezmemo vodeću ulogu u Vladi Srbije, ponovio je Tadić i ocenio da ne vidi da se drugi guraju da preuzmu mesto premijera i da bi svi drugi bili mirni ako DS preuzme taj posao. Mi smo tu, nema problema, zaključio je Tadić.

Tadić: Dobio sam podršku Glavnog odbora

Boris Tadić izjavio je danas da je Glavni odbor DS podržao njegovu politiku i kandidaturu za premijera Srbije. "Da li sam dobio podršku? U ovom trenutku ne znam da li sam dobio podršku. U stvari, sasvim sam siguran da sam dobio podršku", rekao je kratko Tadić novinarima posle tročasovne sednice Glavnog odbora DS održane u beogradskom Sava centru.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović rekao je da je Tadić dobio jednoglasno poverenje Glavnog odbor DS za dalje vođenje stranke i da je odlučeno da Tadić bude kandidat DS za premijera Srbije. "Prvo je održana sednica šireg Predsedništva, a posle toga i sednica Glavnog odbora. Bilo je žive diskusije i analize izbornih rezultata i odlučeno je da DS uđe u formiranje vlade, i da se sa Srpskom naprednom strankom i Demokratskom strankom Srbije neće ulaziti u koaliciju, kao ni sa Srpskom radikalnom strankom na lokalnom nivou", kazao je Mićunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track