VRHOVNI SUD KOSOVA: Zakon o Trepči neustavan SAVETNIK PREMIJERA KOSOVA: Zakon ne može biti osporen
Foto: Aleksandar Jovanović

VRHOVNI SUD KOSOVA: Zakon o Trepči neustavan SAVETNIK PREMIJERA KOSOVA: Zakon ne može biti osporen

Politika -

PRIŠTINA - Vrhovni sud Kosova uputio je zahtev Ustavnom sudu za ukidanje Zakona o Trepči, prenose kosovski mediji.

Zahtev je upućen pošto je jedan od sudija prvostepenog veća Posebne komore Vrhovnog suda, iz redova EULEX-a, ocenio da je ovaj zakon neustavan. Međutim, iz kancelarije kosovskog premijera tvrde da Zakon ne može da ospori sudija Vrhovnog suda i da ovakav zahtev neće promeniti status Zakona.

Kako navode Prištinski mediji, EULEX-ov sudija je takav zaključak doneo na osnovu osnovnih prava koja garantuju imovinu (član 46. Ustava). Sudija Posebne komore Vrhovnog suda iz redova EULEX-a tvrdi da je Ustav prekršen iz dva razloga:

"Prvo, Zakon ima efekat eksproprijacije bez naknade na štetu tužioca, koji je i poverilac Trepče. Drugo, delimična eksproprijacija se vrši u korist privatnih lica bez ikakvog opravdanja", navodi se u obrazloženju koje je prosleđeno kosovskim medijima.

"Ovaj zahtev je već dostavljen Ustavnom sudu i biće obrađen i ispitan kao i bilo koji drugi zahtev podnet sudu", potvrđeno je iz Vrhovnog Suda Kosova.

Savetnik premijera Kosova: Zakon ne može da ospori sudija Vrhovnog suda

Međutim, spoljni pravni savetnik premijera Kosova Besnik Beriša za Radio Slobodna Evropa kaže da Zakon o Trepči ne može ustavno osporiti sudija Posebne komore Vrhovnog suda.

Dodao je da je Ustavni sud jedina kompetentna institucija koja se bavi interpretiranjem zakona ili podzakonskih akata.

“Ustavni sud je konstatovao da je Zakon o Trepči u potpunosti u skladu s Ustavom i da ne ugrožava nijedno pravo koje se pominje u tom saopštenju”, kazao je Beriša.

Posebna komora, prema njemu, nema ovlašćenja da ocenjuje ustavnost.

“Tvrdnja jednog sudije ili koga god, može biti lično mišljenje, koje može stvoriti konfuziju, ali to nikako ne menja status Zakona o Trepči”, dodao je Beriša.

(insajder)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track