Tadić dobio podršku stranke da vodi novu vladu
Foto: KURIR

Glavni odbor DS

Tadić dobio podršku stranke da vodi novu vladu

Politika -
Samo je moguće formirati vladu sa onima koji su spremni da dele i dorbo i zlo i nemaju rezervnu poltiku", kazao je lider DS. U toj vladi neće biti oni koji u prethodnoj nisu bili spremni da sa DS podele i dobro i zlo

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Boris Tadić je na sednici Glavnog odbora stranke dobio podršku da vodi buduću vladu na principima za koje se zalažu demokrate.

Sednica GO DS završena je u sredu uveče posle skoro tri sata rasprave, uglavnom iza zatvorenih vrata, a Tadić je rekao novinarima da je dobio podršku da vodi buduću vladu na principima koje im je predočio. On se nije obraćao novinarima po završetku sednicu i u prolazu je rekao da ne želi da daje izjave, ali je zatim zastao i kratko rekao: "Da li sam dobio podršku? Da, dobio sam" - i tako odgovorio na pitanje novinara.

Na otvorenom delu sednice, održane u beogradskom Centru "Sava", Tadić je poručio da je spreman da preuzme vođenje vlade na principima koji budu dogovoreni i samo ukoliko DS u punom kapacitetu stane iza njega. On je dodao da će buduću vladu formirati sa koalicijom stranka oko SPS-a, a da njihov partner sigurno neće biti naprednjaci i DSS.

"Samo je moguće formirati vladu sa onima koji su spremni da dele i dorbo i zlo i nemaju rezervnu poltiku", kazao je Tadić i dodao da u toj vladi neće biti oni koji u prethodnoj nisu bili spremni da sa DS podele i "dobro i zlo". Lider DS je poručio da dva ključna cilja buduće vlade moraju biti borba protiv siromaštva i nezaposlenosti i borba protiv korupcije.

"Vlada mora da se okupi oko ciljeva koji podrazumevaju borbu protiv siromaštva, ali i zapošljavanje i štednju države, a ne građana, koji su poneli najveći teret krize", rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, uspostavljanje pravnog poretka, borba protiv korupcije i izgradnja svih vidova infrastrukture, stvaranje uslova za otvaranje malih i srednjih preduzeća i podsticanje preduzetništva su osnove na kojima bi morale da se firmira sledeća vlada.

Tadić je takođe rekao da očekuje od izabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da iznese ekonomski plan o budućnosti Srbije i plan o Kosovu i Metohiji.

"Da se razumemo, ne očekujem da vodi tehničke pregovore, ali mora da preuzme inicijativu u skladu sa svojim izbornim obećanjima. Uvek stoji moj plan od četiri tačke", rekao je Tadić.

Na sednici GO DS analizirani su rezultati izbora i najavljeno ispitivanje odgovornosti i promene u stranci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track