(FOTO) PUN RASPORED VUČIĆA U RIGI: Premijer razgovarao sa Kećangom, Borisovim, Šidlovom, Ramom...
Foto: Tanjug Printscreen

Samit 16 + 1

(FOTO) PUN RASPORED VUČIĆA U RIGI: Premijer razgovarao sa Kećangom, Borisovim, Šidlovom, Ramom...

Politika -

RIGA - Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Rigi sa premijerom Kine Li Kećangom, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja, poželeo uspeh u daljem napretku Srbije i izrazio zabrinutost za ličnu bezbednost srpskog premijera.

Bilateralni susret dva premijera odrzan je u Rigi uoči samita Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evopre.Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja koja je donela konkretnu korist narodima Srbije i Kine

"Naši narodi su se uvek međusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka", istakao je premijer Li Kećang.

Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Vučića i istovremeno poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Dva premijera razgovarala su o saradnji dveju zemalja, napretku i konkretnim rezultatima postignutim nakon posete kineskog premijera Srbiji, u decembru 2014. godine, kao i o rešenju za RTB Bor, a Vučić je zamolio kineskog premijera da pomogne u pronalaženju rešenja za ovaj rudarsko-topioničarski basen.

Premijer Vučić obavestio je kineskog premijera o sporazumima koje su dve zemlje potpisale u Rigi, o infrastrukturnim projektima koji su u toku i naglasio da je Srbija veoma ponosna na saradnju sa NR Kinom.

„Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasila Srbiju", rekao je premijer Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mijhajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ranije danas premijer Vučić je prisustvovao u Rigi potpisivanju prva tri sporazuma od znacaja za nasu zemlju.Sa Eksim bankom potpisan je sporazum za izgradnju deonice puta Surčin -Obrenovac.Sa kompanijom Sinohidro potpisan je sporazum o izgradnji obilaznice oko Beograda, na deonici puta Bubanj potok - Ostružnički most . Takođe je potpisan memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i kompanije Huavej. Premijer Vučić u Rigi predvodi delegaciju Srbije na samitu Kina plus 16 i poslovnom forumu.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Vučić: Kećangu sam izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije

Vučić je izjavio da je zamolio kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo.Vučić je novinarima u Rigi posle bilateralnog sastanka sa Kećangom rekao da nije odmah dobio odgovor od kineskog premijera, da ga nije ni očekivao, jer je, kako je rekao, Kina suviše ozbiljna zemlja i Kećang veoma ozbiljan čovek:

"Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od kljcucnih stvari", rekao je Vučić koji je istakao da je pozvao Kećanga da ponovo poseti Srbiju.Govoreći o samim razgovorima, Vučić je naveo da je počastvovana posebnom pažnjom koju Srbiji poklanja srpski prijatelj, kineski premijer i dodao da smatra da je u tom razgovoru, za koji je delegacija Srbija dobila nešto više vremena od ostalih, uspela da istakne sve važnije probleme.

Kako je rekao, Kećangu su predočeni i svi drugi projekti, te da je u Rigi već potpisan ugovor za put Beograd - Stara Pazova, da je brza pruga ka Mađarskoj već krenula, i da kreće da se radi obilaznica oko Beograda, Surčin - Obrenovac.

"U svakom slučaju, mnogo toga je pred nama, ali mislim da je još važnije da pogledamo i petrohemijski kompleks i da pokazujemo i prijateljstvo i poštovanje za ono što je Kina uradila za nas, da pokažemo da zaslužujemo njihovu pažnju i mislim da smo se tako i odnosili i da su, sudeći po reakcijama, i Li Kećang i drugi, bili zadovoljni" rekao je premijer Srbije.Kako je dodao, pozvao je kineskog premijera da ponovo dođe u Srbiju, uveren da će uskoro, za recimo dve godine, to i biti ostvareno, "što bi bila velika stvar, jer ćemo imati mnogo toga da otvaramo i da pokažemo šta smo u međuvremenu uradili".

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Prema njegovim rečima, kineski premijer je više puta naglasio da je srećan i zadovoljan zbog napretka Srbije, pre svega zbog ekonomskog napretka. "A ja sam zadovoljan što sam takve ocene mogao da čujem," naveo je Vučih.On je ponovio da se razgovaralo o ključnim stvarima, među kojima je i Petrohemija, ali i napomenuo da se razgovara i sa drugim partnerima, kao što je Iran."Prosto, želimo da rešimo sve te nagomilane probleme - sva ta problematična preduzeća, koja nisu rešavana, nego svaljivana na državnu grbaču i pleća naroda" rekao je Vučić."Hoćemo da se to nekako promeni", dodao je i zaključio:" Sa tim mora da se prekine. To je uslov za napredak srpske ekonomije".

Osvrćući se na Samit, Vučih je ocenio da je veoma važno što je sastanak u Rigi prilika da se sa svima razgovara.U tom smilsu Vucić je rekao da je razgovarao sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da je imao bilateralne razgovore sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, s kojim je razgovarao o izgradnji i finansiranju izgradnje gasnog interkonektora kroz dve zemlje."Mislim da stvari idu dobro. . . videćemo rezultate u nekom periodu koji dolazi, ali mislim da smo dobar posao za našu zemlju ovde obavili" zaključio je Vučić.Vučić s Kećangom, Borisovim, Šidlovom, Ramom...Premijer Srbije razgovarao je danas u Rigi, u odvojenim susretima, sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i sa premijerkom Poljske Beatom Marijom Šidlo.Ranije danas Vučić je u glavnom gradu Letonije razgovarao i sa kineskim premijerom Li Kećangom.Premijer je sa svojim bugarskim kolegom razgovarao, kako je saopšteno, o odnosima dveju zemalja, izgradnji gasnog interkonektora i zvaničnoj poseti bugarskog premijera Srbiji, tokom koje bi se sastali i sa predstavnicima bugarske manjine.

Tokom susreta, premijeri Vučić i Borisov razgovarali su i o izgradnji infrastrukturnih projekata i završetku autoputa Beograd - Sofija, koji bi povezali dve zemlje i time omogućili bolju trgovinsku razmenu.Tema današnjeg susreta dvojice zvaničnika bila je i situacija u regionu, kao i migrantska kriza i evropski put Srbije.Predsednik srpske vlade razgovarao je i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.Vučić boravi u Rigi radi učešća na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 5. i 6. novembra.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Premijer Vučić će učestvovati i na Poslovnom forumu, na kome će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, saopštila je vlada.Samit "16+1" je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a premijer je u razgovoru sa kineskim premijerom Kećangom već razgovarao o rešavanju problema RTB Bor i Petrohemije.

Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit 16+1 održan je u Varšavi 2012. godine, na kom je tadašnji kineski premijer Ven Đabao najavio niz projekata za podsticanje saradnje, kreditnu liniju od 10 milijardi dolara, kao i osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama.Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, dok je domaćin trećeg sastanka bio glavni grad Srbije, Beograd, u decembru 2014.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na tom skupu, nazvanom "Beogradski susreti", bilo je registrovano više od 6.500 učesnika, među kojima su bili predstavnici oko 500 kompanija, a u 17 delegacija zemalja učesnica bilo je vise od 400 zvaničnika iz zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.To je bio jedan od najvećih događaja u novijoj istoriji Srbije, budući da, kako je tada ocenio i premijer Vučić, najmanje 35 do 40 godina nije bilo tako velikog skupa u našoj zemlji na kojem je bilo 16 premijera iz zemalja CEEC.Pored toga, to je bilo prvi put posle 1986. godine da je kineski premijer došao u Beograd, što je pokazalo da i Srbija postaje važan činilac, ne samo u regionalnim, već i širim okvirima.

Prošlogodišnji, četvrti samit 16+1 održan je krajem novembra u kineskom gradu Sudžou. Delegaciju Srbije je, na poziv kineskog premijera Li Kećanga, predvodio premijer Vučić, koji je tom prilikom imao niz bitnih diplomatskih i ekonomskih sastanaka sa kineskim zvaničnicima, ali i liderima vlada zemalja iz regiona.Tokom te posete, potpisano je niz sporazuma od značaja za infrastrukturu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track