BURNO U SKUPŠTINI SRBIJE: Poslanici o špijunima "najvišeg ranga", pozadini ubistva Đinđića...
Foto: AP

Parlamentarci postavljaju pitanja Vladi

BURNO U SKUPŠTINI SRBIJE: Poslanici o špijunima "najvišeg ranga", pozadini ubistva Đinđića...

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su pitanja članovima vlade, a interesovalo ih je da li će biti ispitana politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.

Njih je zanimalo i ko stoji iza privatizacije medija, kada će biti održane posebne sednice skupštine o KIM, migrantima, ali i da li će biti donet Pravilnik po kome bi ministri podnosili izveštaj "o razgovorima u ambasadama".

Foto: Beta
Foto: Beta

Poslanik na listi SNS Marjan Rističević postavio je pitanje predsedniku vlade da il će biti formirana Komisija koja bi ispitala političku pozadinu premijera Đinđića i priče koje kruže "da se tadašnji potpredsednik DS kupao zajedno sa njegovim ubicama u Šilerovoj, kao i ko je isključio kamere ispred vlade na dan ubistva..."

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Poslanik DS Radoslav Milojičić je s druge strane pitao premijera da li je njega ili nekog iz SNS "sramota zbog toga što u Ivanjici više ne postoji ulica dr Zorana Đinđića". Takođe, zanimalo ga je da li su građanima smanjene plate i penzije kako bi, kaže, šef odborničke grupe SNS na Vračaru mogao da otputuje na mirovnu konferenciju u Londonu na kojoj se razgovaralo o bezbednosti u severnoj Africi i krizi na Bliskom istoku.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Pored toga, pitao je i zašto premijer već dve i po godine obavlja funkciju koordinatora službi bezbednosti, te kada će biti smenjen ministar rada Aleksandar Vulin jer je, kako kaže, na najgrublji način prekršio Ustav i optužio američkog ambasadora da stoji iza pokušaja atentata na premijera Srbije.

Lider SRS Vojislav Šešelj zasto se dozvoljava da (predsednik Tomislav) Nikolic licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti kada to nije u negovoj nadležnosti. Ranije je Nikolić govorio da su ga Službe bezbednosti prate ali nisu Nikolića pratile već lica iz sfere kriminala I tako su shvatile da je on sa njima u kontaktu, rekao je Šešelj.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"U medijima se takođe navodi da službe prate I špijuniraju ministre u Vladi, ali sam saznao da nije reč o špijuniranju nego da su ministry kontaktirali sa bezbednosno interesanstnim licima, umesto da vlada zaseda I raspravi sadržaj tih razgovora krive su službe", kaže Šešelj. On je pitao premijera zašto vlada još nije usvojila pravilnik o proveri bezbednosne pogodnosti za kandidate za ministre koji kasnie više vremena provedu u zapadnim ambasadama nego u vladi. "Kad se Zorana (Mihajlović) sastane sa ambasadorima da kaže o čemu su razgovarali...", prokomentarisao je Šešelj. Najopasniji su špijuni najvišeg ranga, pogotovo špijuni u vladi", rekao je Šešelj.

Lider Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu parlamenta akda će biti održana posebna sednica za KIM i o migrantskoj krizi, a za REM je imao pitanje kada će se pojaviti izveštaj o radu emitera tokom predizborne kampanje.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Obradović je pitao i ko stoji iza sistematskog uništenja medija u Kragujevcu, da li iza toga stoji Radomir Nikolić, te da li iza privatizacija lokalnih medija koje je kupio Radoica Milosavljević stoji zapravo funkcioner SNS Bratislav Gašić. "Lokalne medije su iskoristili za medijsku propagandu, a sada ih gase. Da li su ovo nove pljackaske privatizacije u reziji SNS", pitao je Obradović.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

On je imao pitanje i za ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović kada će biti spojeni Koridori sa JP Putevi Srbije, a za ministra odbrane Zorana Đorđevića da li će pripadnicima vojske plata biti smanjena deset odsto i koliko je vojnih vežbi Srbija imala sa NATO-om od kada je na vlasti SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track