KUKAN: Srbija da nastavi sa trudom, nadam se novim poglavljima
Foto: Zorana Jevtić

Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom

KUKAN: Srbija da nastavi sa trudom, nadam se novim poglavljima

Politika -

BRISEL - Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan je, povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će danas biti predstavljen, izjavio da Srbija treba da nastavi sa dosadašnjim trudom i da se nada da će uskoro biti spremna za otvaranje novih poglavlja.

"Drago mi je da pregovori idu brzo. Otvaranje novih poglavlja je znak snažnog angažmana političara i društva. Srbija treba da nastavi da se trudi, pogotovo sa ključnim poglavljma 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost)", naveo je Kukan u saopštenju.

On je kazao i da je dijalog Beograda i Prištine ključan za proces pristupanja Srbije EU."Nadam se da će Srbija uskoro biti spremna za otvaranje novih pogljavlja i zatvaranje onih koja su već ugovorena", rekao je on.Kukan je naveo da je jasno da je proces evrointegracija u toku i da taj proces može da bude završen samo ako je region Zapadnog Balkana "potpuno integrisan u EU".

"Ubeđen sam da proces proširenja ojačava EU. To nam daje šansu da izgradimo mirnu i perspektivniju Evropu. Zato nam je potrebna konstantna podrška u tom procesu. Moramo da pomognemo našim partnerima u regionu u reformama i da stimulišemo čitav proces", naveo je on.Kukan je ocenio i da zemlje kandidati i potencijalni kandidati treba da urade "svoj deo posla".

Foto: AP
Foto: AP

"Proces integracija je šansa za uspostavljanje demokratskih zemalja koje dobro funkcionišu i šansa za stimulisanje socijalnog i ekonomskog rasta. Zbog toga, demokratsko upravljanje institucijama, vladavina prava, upravljanje ekonomijom moraju da ostanu središte ovog procesa", kazao je on.On je rekao i da je više zemalja u regionu napredovalo u tom procesu.Kukan je pozdravio preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom.

"To je jasan znak i stvarno poštovanje napretka koji je zemlja postigla u prethodnom periodu. Pratim napore te zemlje u sprovođenju reformi i nadam se da će reforme pravosuđa biti implementirane brzo kako bi se otvorio put ka pristupnim pregovorima", dodao je Kukan.On je ocenio i da je politička kriza u Makedoniji usporila integraciju te zemlje, ali da treba ceniti napore koji su urađeni kako bi se iz krize izašlo."Nadam se da će predstojeći izbori potvrditi evropski put Makedonije i omogućiti političarima da se koncentrišu na reforme, koje su neophodne za napredak u evrointegracijama", kazao je on.

Prema Kukanovim rečima, evrointegracije imaju podršku većine građana u regionu, zbog čega bi i vladajuće i opozicione partije u svakoj zemlji regiona trebalo zajedno da rade na tom putu."To se odnosi na Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju", kazao je on.Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom, koji će tom prilikom uručiti Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije. Inače, saznaje se da će Srbija od Evropske komisije dobiti u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini.Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track