VUČIĆ: Pred nama su turbulentna vremena, važni dobrosusedski odnosi
Foto: Maja Mojsovski Rašević

Premijer u Temišvaru

VUČIĆ: Pred nama su turbulentna vremena, važni dobrosusedski odnosi

Politika -

TEMIŠVAR - Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Temišvaru da su pred Evropom i svetom turbulentna vremena i da je potrebno imati dobre komšijske odnose, te da od tih susedskih odnosa korist treba da imaju građani Srbije i Rumunije.

Premijer se, u obraćanju posle razgovora sa rumunskim kolegom Dačijanom Čološem, zahvalio rumunskom premijeru na značajnoj podršci Rumunije teritorijalnm integritetu i suverenitetu Srbije, kao i posebno na podrši na evropskom putu Srbije.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost zbog činjenice da Srbi i Rumuni imaju dobre odnose već decenijama i vekovima", naglasio je Vučić podsećajući da Srbi i Rumuni nikada nisu ratovali, niti to planiraju ubuduće.

Vučić je primetio i da bi Rumunija trebalo da ceni ono što je Srbija radila po tokom migrantske krize jer, kako je naveo, ta zemlja nije osetila ni jedan hiljaditi deo onoga kroz šta je Srbija prošla, između ostalog i zahvaljujući korektnom i istinski prijateljskom stavu Srbije prema Rumuniji.

Dodao je da je razvoj ekonomskih odnosa posebno važan, i da će zbog toga dve zemlje otvoriti granični prelaz Nakovo-Lunga kod Kikinde na 24 sata.

Izrazio je nadu da će biti u budućnosti mogućnosti da se on otvori i za teške kamione i autobuse, iako to iziskuje dodatne troškove za Srbiju.

"Kod nas je predviđena izgradnja autoputa, ali sačekaćemo rumunsku stranu, da vidimo da li posle izrade studije izvodljivosti postoji interes da se izgradi autoput od Vršca do Temišvara. Naš deo bi bio u dužini od 91 kilometra od Beograda do Vatina", objasnio je on.

Vučić je pozvao rumunske investitore da dođu u Srbiju, dodajući da postoji dobra trgovinska razmena u visinid od 1,130 milijardi evra.

Istovremeno je kazao da postoji manjak investitora na obe strane, pa poziva srpske biznismene da ulažu u Rumuniju i rumunske u Srbiju, te izrazio uverenje da će na tom polju biti ostvaren napredak u narednom periodu.

Premijer je izrazio divljenje rumunskim ekonomskim reformama i činjenici da će ta zemlja ovu godinu završiti najvećim rastom u Evropi od 4,8 odsto.

"Mi mnogo toga učimo od vas. Mi ćemo godinu završiti sa rastom od 2,8 ili 2,9 odsto, a sledeće godine rast će iznositi 3,5 odsto. Verujemo da će Srbija krenuti da dostiže Rumuniju sa rastom i da ćemo btii dramatično ispred drugih evropskih zemalja, kao i da će to doprineti našem ubrzanom približavanju najrazvijenijim evropskim zemljama", poručio je Vučić koji je ukazao da njegov rumunski kolega ima otvoren poziv da dođe u Srbiju.

Vodimo računa o rumunskoj nacionalnoj manjini

Vučić je izjavio u Temišvaru da Srbija vodi računa o rumunskoj nacionalnoj manjini i da radi na rešavanju određenih problema sa kojima se Rumuni u Srbiji suočavaju.

Vučić je na konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom Dačijanom Čološem, rekao da u Vojvodini ima 11 opstina u kojima rumunsko stanovništvo čini više od jedan odsto stanovništva, da ih je najviše u opštini Alibunar, gde čine 26,4 odsto, te da su oni gotovo sasvim zadovoljni i nema nikakvih problema.

Kaže, međutim, da u istočnoj Srbiji ima nesuglasica u stavovima, pre svega zbog odnosa dve crkve, ali da i tu stvari počinju da se rešavaju.

"Razgovarali smo o rumunskom jeziku, nastavnicima koji uče decu rumunskom jeziku, udžbenicima u Srbiji, studentima..." rekao je premijer Vučić i dodao da nije problem ko će koji jezik da uči.

Naglasio je da će Srbija omogućiti svima da uče rumunski.

"Zato ćemo na taj prostor, ukoliko premijer Rumunije bude zainteresovan, moći da odemo zajedno i neke od udžbenika da podelimo ili da uzmemo deo nastavnika iz Rumunije jer imamo nedostatak nastavak kadrova za standardizovani rumunski jezik", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je zajednički cilj da pripadnici srpske manjine u Rumuniji i Rumuni u Srbiji mogu da se pohvale dobrim životom i da mogu da kažu da nema velikih problema, iako je svestan da to danas nije u potpunosti slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track