TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Tramp dolazi u Srbiju!
Foto: Dragana Udovičić, Rojters

Predsednik SAD u Beogradu posle više decenija

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Tramp dolazi u Srbiju!

Politika -

U državnom vrhu već planiraju posetu novog prvog čoveka SAD, uvereni da će prihvatiti poziv

Samo što je Donald Tramp proglašen za pobednika na predsedničkim izborima u SAD, u državnom vrhu Srbije već su započeli pripreme za njegov dolazak u našu zemlju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljuje da će Trampu uputiti zvaničan poziv i uveren je u to da će ga on prihvatiti, a šef diplomatije Ivica Dačić da će se njegovo ministarstvo odmah baciti u akciju.Nikolić za Kurir kaže da je sigurno velika navala na Trampa u celom svetu, ali da će se potruditi da ga dovede u Beograd.

S reči na dela- Tramp ima svoje prioritete, a siguran sam da će doći kad ga budem pozvao. Tramp će verovatno prvo posetiti strateške partnere. Mi ćemo doći na red. Pozivi u posetu u ovom trenutku su kurtoazni i sigurno će ih dobiti od 100 zemalja. Bitno je samo da deo svoje predizborne retorike pretvori u dela da bi se tako svet koji je pod uticajem SAD promenio. Tramp će prihvatiti poziv, jer je čovek koji zna grehe prethodnih predsednika u odnosu na Srbiju - uverava nas predsednik, objašnjavajući da je Obama odbio njegov poziv jer “nije imao u planu putovanja u ovom delu sveta”.Na najvišem nivouOn kaže da će uskoro uputiti poziv novom predsedniku SAD.- Predsedničku posetu treba organizovati na najvišem nivou, i to ne može da radi nijedno ministarstvo. Mi ćemo sigurno u narednih nekoliko meseci uputiti Trampu poziv preko ambasadora SAD u Srbiji, tako da on u svojoj agendi ima to na umu - ističe Nikolić.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje za naš list da će to ministarstvo odmah da se baci u akciju.- Zaista mislim da je vreme da američki predsednik poseti Srbiju. Izbor novog predsednika je prilika za restartovanje naših bilateralnih odnosa i Ministarstvo spoljnih poslova odmah će krenuti s pripremama i kontaktirati s Trampovim timom - naglašava Dačić.Politički analitičar Milan Nikolić kaže da postoji mogućnost da novi američki predsednik poseti Srbiju.- Njega čeka veliki posao, pre svega uvođenje u funkciju, i on će od sada pa do januara, dok ne preuzme predsedništvo, morati mnogo toga da nauči. U spoljnoj politici SAD postoje veliki prioriteti poput Bliskog istoka, Engleske, Nemačke, Kine, Rusije... - smatra Nikolić.

Hit izjava Tome NikolićaMELANIJA JE SRPKINJA, TAKO SE ZOVU NAŠE IGUMANIJETomislav Nikolić se osvrnuo i na novu prvu damu SAD Melaniju Tramp, poreklom iz Slovenije.- Ma, ona je zapravo Srpkinja ako je suditi po njenom imenu, koje često uzimaju igumanije i žene u Šumadiji - kaže Nikolić u šali.

VEZE Saša Boljanović prijatelj novog lidera TRAMPOV ČOVEK OD POVERENJA JE SRBINMeđu ljudima od najvećeg Trampovog poverenja je Saša Boljanović, Srbin koji već 30 godina živi u SAD.Boljanović je dugo radio u različitim velikim kompanijama na visokim pozicijama, dok je sada CEO (izvršni direktor, odgovoran za nadgledanje aktivnosti cele kompanije) jedne evropske kompanije tamo.Ovaj Srbin rodom je iz Mostara, a od 2000. godine pa sve do danas imao je bliske kontakte sa svakom predsedničkom administracijom u Vašingtonu. Takođe, s Trampovom familijom ima i prisan odnos.Dobro poznaje prilike na Balkanu i aktivno je učestvovao u dovođenju investitora i kompanija iz SAD u Srbiju, s kojima je povezivao našu vladu.

BEOGRAD POSETILA TRI PREDSEDNIKA SADRičard Nikson, 1970.Prvi američki predsednik koji je boravio u poseti tadašnjoj SFRJ bio je Ričard Nikson. On je doputovao 30. septembra 1970. i to je bila prva poseta jednog američkog predsednika Jugoslaviji. On je u Beograd došao u društvu prve dame, supruge Pet Nikson, a na aerodromu su ga dočekali Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ, i njegova supruga Jovanka Broz.Džerald Ford, 1975.Džerald Ford je u Beogradu boravio dva dana, 3. i 4. avgusta 1975. Mnogo godina kasnije, jedan od Titovih fotografa je otkrio da je Ford u Beograd došao sa čak tri svoja dublera. Naime, Ford se sapleo na crvenom tepihu na aerodromu i pao, fotograf je to slikao, a prilikom razvijanja slikao video je da su se oko Forda sjatila još “tri Forda”.Džimi Karter, 1980.Džimi Karter je u junu 1980. boravio u Beogradu sa suprugom Rozalijom. Prilikom posete, s njom je išao na ručak u restoran “Milošev konak”, a sedeo je u bašti s ostalim gostima restorana, priča konobar Milonja Miško Lekić.- Obezbeđenje nije bilo vidljivo, rasporedili su se po parku i u unutrašnjosti “Konaka” - ispričao je Lekić.

Nevena Mijušković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track