Deda, nek ti je sa srećom!
Foto: KURIR

Nikolić se zakleo pred unučićima

Deda, nek ti je sa srećom!

Politika -
Novi predsednik Tomislav Nikolić tokom polaganja zakletve najglasniju podršku dobio od četvoromesečne unuke Julije

BEOGRAD - Podrška najmlađe Nikolićke.- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti - izgovorio je juče novoizabrani predsednik Srbije pred svojim prethodnikom Borisom Tadićem, ministrima, poslanicima, diplomatama, verskim poglavarima i svojim najmilijima - suprugom Dragicom, sinovima, snajama, unučićima i taštom. I njegova najmlađa unuka Julija imala je poruku za dedu - zagugutala je i zaplakala, pa je morao da „interveniše“ novi šef SNS Aleksandar Vučić.Pošto je potpisao zakletvu i nakon što je intonirana himna Srbije, Nikolić je poslao i prvu predsedničku poruku:- Boriću se za Srbiju, koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikad neće odreći svog Kosova i Metohije.Novi predsednik je upozorio i da našu zemlju razara opšta kriza i da su izgledi za budućnost pesimistički.- Neodgovorna privatizacija, pljačka narodne imovine, korupcija i kriminal proizveli su nepoverenje u institucije. Monopolisti su svuda, gde god se okrenete, a građani to plaćaju - rekao je on i dodao:- Srbiju vidim kao kuću sa dvoja vrata, okrenutu ka Zapadu i Istoku, kao članicu EU koja se nikad neće odreći Kosova. Iskreno želim da uspemo i da ostvarimo ciljeve. Neću prestati s borbom dok se Srbija ne izbori s kriminalom i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država.

Na zakletvu pozvao i taštu
Na zakletvu pozvao i taštu

Nikolić odlazi iz skupštine
Nikolić odlazi iz skupštine

Tadiću ostavlja viluNikolić je rekao da će Boris Tadić, ukoliko postane premijer, ostati da živi u dosadašnjoj rezidenciji.- To je deo našeg razgovora. Nisam želeo da selim iz te kuće Tadića jer to meni ništa ne znači. Ja u toj kući nikad nisam bio i neće mi kruna pasti s glave ako na korišćenje dobijem neku drugu zgradu u Beogradu - rekao je on.Do ponedeljka mandatarNikolić se posle polaganja zakletve „sastao“ s novinarima. Rekao je da se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara za sastav nove vlade.- Ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviću da pritiskam političke stranke i da organizujem konsultacije sa listama koje su ušle u parlament - rekao je on.

Meri Vorlik
Meri Vorlik

Aleksandar Konuzin
Aleksandar Konuzin

Volfram Mas
Volfram Mas
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Naprednjaci izviždali Tadića i ČeduNovog šefa države dočekalo je oko 3.000 simpatizera SNS ispred Skupštine. Dok su ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina pozdravili aplauzom, Boris Tadić i Čedomir Jovanović nisu se dobro proveli - izviždali su ih i uzvikivali su im pogrdne reči. Sličan doček je priređen i Mirku Cvetkoviću, ali i pojedinim ambasadorima.Nikolića bojkotovali Čanak, Šešelj i Zukorlić Polaganju zakletve prisustvovala je većina predsedničkih kandidata koji su učestvovali na izborima 6. maja - Boris Tadić, Zoran Stanković, Zoran Dragišić, Danica Grujičić, Čedomir Jovanović, Vojislav Koštunica, Ivica Dačić. Pored Muamera Zukorlića i Jadranke Šešelj, na svečanost nisu došli Vladan Glišić i Ištvan Pastor. Nikolića je bojkotovao lider LSV Nenad Čanak, koji je, uoči polaganja zakletve, sa svojim poslaničkim klubom demonstrativno napustio Skupštinu i tih pola sata presedeo u restoranu „Madera“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track