IRINEJ U POSETI PATRIJARHU KIRILU: Ruse i Srbe ujedinjuje vera i zajednički prolivena krv za slobodu
Foto: Fonet

Proslava 70. rođendana

IRINEJ U POSETI PATRIJARHU KIRILU: Ruse i Srbe ujedinjuje vera i zajednički prolivena krv za slobodu

Politika -

BEOGRAD/MOSKVA - Ruski i srpski narod ujedinjuju pravoslavna vera, kao i zajednički prolivena krv za slobodu, poručio je danas patrijarh srpski Irinej u razgovoru sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Kako je prenela Televizija Hram, patrijarh Irinej stigao je u Moskvu na proslavu 70. rođendana patrijarha Kirila.On je, u razgovoru, izrazio uverenje da su aktivnosti patrijarha moskovskog i sve Rusije od velikog značaja ne samo za Rusku Crkvu, već za sav pravoslavni svet.

Patrijarh Kiril je istakao da se od poslednjeg njihovog susreta mnogo toga dogodilo.

Foto: AP
Foto: AP

"Život ide veoma brzo, i samim tim nastaju novi problemi u Pravoslavnoj crkvi pa tako i u životu naših crkava. Zbog toga, svaki naš susret je dobra prilika za bratski razgovor o tome", rekao je patrijarh Kiril koji je istakao je bratsku prirodu odnosa između ruskih i srpskih crkava.

On je istakao da dve crkve predstavljaju jednu veliku slovensku zajednicu, zajednicu kulture, jezika...

"Neka nam Gospod pomogne da nastavimo da čuvamo naše jedinstvo", rekao je patrijarh Kiril, a prenosi Televizija Hram.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On je ukazao da tokom istorije nikada nije bilo neprijateljstva između dva naroda, da smo se uvek zajednički borili sa onima koji su se borili protiv nas, a da je ponekad ta borba bila veoma teška jer su patili i srpski i ruski narod.

"Međutim, veza i duboko prijateljstvo između naša dva naroda kroz istoriju živi i danas. I radujemo se činjenici da i danas Rusija i Srbija održavaju dobre odnose, uprkos teškim uslovima koji postoje u Evropi u ovom trenutku", rekao je patrijarh Kiril.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track