VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BRISELU: Bez NATO nema stabilnosti u regionu, a ni napretka Srbije
Foto: Fonet

Sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse

VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BRISELU: Bez NATO nema stabilnosti u regionu, a ni napretka Srbije

Politika -

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna, ali da želi da nastavi saradnju sa NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu, a mir i stabilnost u regionu je preduslov za dalji ekonomski rast i napredak Srbije.

Vučić je, posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u sedištu alijanse u Briselu, zahvalio Stoltenbergu na tome što poštuje odluke Srbije i Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

Takođe je zahvalio generalnom sekretaru NATO na izjavi da žali zbog nevinih žrtava bombardovanja 1999, jer je to, istakao je, velika stvar za "Srbe, narod i zemlju" da čuju.

STOLTENBERG VUČIĆU: Žalim za nevinim žrtvama NATO kampanje!

On je rekao da javnost u Srbiji mora da zna da smo okruženi NATO zemljama i zemljamaklretaru koje bi želele da budu u NATO, te da, ukoliko želimo mir i stabilnost, veći ekonomski rast i napedak privrede, kao i bolji životni standard, moraju da se grade dobri odnosi sa ljudima iz NATO.

"Srbija je vojno neutralna, poštuje oduke skupštine, ali zbog racionalnih razloga i pogleda u budućnost, a ne vraćanja u prošlost, želi da razvije odnose sa NATO", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Stoltenbergom razgovao o svim ključnim pitanjima, o borbi protiv terorizima, migrantskoj krizi, učešću Srbije u mirovnim operacijama, te da je zamolio Stoltenberga da NATO pomogne na uklanjanju mina i čišćenju, posebno na Kopaoniku.

Vučić je rekao da je, posle relaksacije važdužne zone u Zoni kopnene beznednosti, bilo reči i o donjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM i da će se eksperti uskoro sastati, te da veruje dac he biti pozitivnih rešenja u narednom periodu.

Premijer je rekao da je zahvalan i na ocenama da Srbija stabilizujuće deluje na ceo region, ističući da je to naš uslov napretka u svakoj drugoj oblasti.

"Želimo da u okviru Partnerstva za mir i IPAP tu vrstu saranje nastavimo. To je od izuzetnog značaja za građane i verujem da ćemo moći da se pohvalimo upravo takvim dobrim odnosima u budućnsoti, jer oni znače mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track