Kfor iz mitraljeza pucao na Srbe!
Foto: KURIR

Rat na Kosovu

Kfor iz mitraljeza pucao na Srbe!

Politika -
Vojnici NATO napali srpsko stanovništvo u Zvečanu bornim kolima, bojevim i gumenim mecima. Četvoro teško ranjeno

ZVEČAN - Rat na barikadama!Više od dva sata lekari bolnice u Severnoj Mitrovici grčevito su se juče borili za život Aleksandra Radovanovića, povređenog oko devet ujutru, kada su vojnici Kfora otvorili vatru na Srbe okupljene na mostu na ulazu u Zvečan, u selu Rudare. Radovanoviću je bojevim metkom pokidana butna arterija, a na samom mostu ostao je trag krvi dug 100 metara.- Pacijent je primljen u stanju šoka, s pokidanom butnom arterijom i venama, i sa smrskanom natkoleničnom kosti - rekao nam je doktor Radimir Janković, načelnik hirurgije.Vojnici Kfora su s više bornih vozila juče blokirali selo Rudare, a zatim su počeli akciju uklanjanja barikada u ovom mestu. Oglasile su se sirene u Zvečanu i Mitrovici, stotine Srba pohrlilo je ka barikadi, ali su na mostu na izlazu iz Zvečana naišli na borna kola Kfora.- Kad smo prišli kolima, počeli su da bacaju suzavac na nas, i sa kola i iz helikoptera... Krenuli smo da bežimo nazad, a u tom trenutku rafalno su zapucali iz teških mitraljeza s bornih kola. Na metar od mene pao je čovek pogođen u nogu, šiknula je krv... Srušio se još jedan momak, njega je gumeni metak pogodio u glavu - ispričao nam je jedan od očevidaca okršaja na mostu. Duže od pola sata trajala je rafalna paljba s bornih kola Kfora.Dok je trajao okršaj kod mosta na ulazu u Zvečan, vojnici Kfora su na magistrali u Rudarima uklonili barikadu... Razbijena je i velika betonska barikada na mostu u Dudinom kršu.

Reakcije

Tomislav Nikolić: Zaustaviti sukobePredsednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom incidenata na severu Kosova, izjavio je RTS da je važno otkloniti strah kod građana i da se moraju zaustaviti sukobi.- Naša vlada mora sa Euleksom i Unmik administracijom o tome ozbiljno da razgovara - rekao je Nikolić.

Predrag Simić: Pritisak na Tomislava NikolićaProfesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da je akcija Kfora na severu Kosova „apsolutno povezana“ s polaganjem zakletve novog srpskog predsednika i da predstavlja neku vrstu pritiska koji treba da odredi lošiju polaznu poziciju Tomislava Nikolića i buduće vlade Srbije.Savet za nacionalnu bezbednost: Primena sile nije rešenjeSavet za nacionalnu bezbednost pozvao je međunarodne misije Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima Pokrajine.

Čaure su dokaz da je sevao mitraljez Kfora
Čaure su dokaz da je sevao mitraljez Kfora

Bojan Živković pogođen gumenim metkom u glavu
Bojan Živković pogođen gumenim metkom u glavu

Kforovac nišani u reportera Kurira
Kforovac nišani u reportera Kurira

Izrešetane tri kućePaljbom iz teških mitraljeza vojnici Kfora izrešetali su juče najmanje tri kuće u Rudarima, blizu blokiranog mosta. Najgore je prošla kuća Bojana Slavkovića, na kojoj su, osim zidova, izrešetani i prozori, a Vukašinović je uhapšen.- U tom trenutku unutra su bili roditelji s dvoje malo dece - pričali su juče meštani okupljeni na mostu.

Tukli uhapšeneTrojica Srba koja su juče privedena tokom sukoba sa snagama Kfora u selu Rudare puštena su iz pritvora.Jedan od privedenih i oslobođenih, Srđan Filimonović, rekao je da ih je Kfor predao Euleksu, koji ih je prebacio u stanicu KPS u južnom delu Mitrovice, gde su ih policajci ispitivali. Njega su, kako je rekao, nemački pripadnici Kfora oborili na zemlju i tukli dok je pokušavao da zaštiti svoje rođake.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track