DAČIĆ O NAPUŠTANJU SKUPA U VARŠAVI: Ne pada mi na pamet da slušam predavanja Envera Hodžaja
Foto: Aleksandar Jovanović

Optužio Srbe za genocid i ratove u bivšoj Jugoslaviji

DAČIĆ O NAPUŠTANJU SKUPA U VARŠAVI: Ne pada mi na pamet da slušam predavanja Envera Hodžaja

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je napustio skup u Varšavi zbog toga što Federika Mogerini i drugi domćini nisu reagovali na izjave ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid.

"Pošto Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na Hodžaja ja sam rekao 'ako možete bez Srbije, radite' i napustio skup. Ne pada mi na pamet da slušam predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, govoreći o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke.

Dačić je rekao da ja sa Hodžajem vodio oštru polemiku zbog toga što je reagovao na njegovo izlaganje u kome je rekao da Kosovo ne može da bude predstavljano kao i druge države.On je rekao da su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost" i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj SSP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament, tamo je Kosovo obeleženo pravilno sa zvezdicom i fusnotom", rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednika Socijalističke partije Srbije Branka Ružića da će Srbija u EU ući bez Kosova, Dačić je rekao: "Mislim da ni on, ni bio ko drugi ne zna kako će i pod kojim uslovima Srbija postati članica EU".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track