NIKOLIĆ O KANDIDATURI: Nije fer prema biračima da se sada izjašnjavam
Foto: Dragana Udovičić

Mandat mu traje još pet meseci

NIKOLIĆ O KANDIDATURI: Nije fer prema biračima da se sada izjašnjavam

Politika -

ABU DABI - Predsednika nikad ne treba pitati da li će se ponovo kandidovati, jer moj mandat traje još pet meseci, izjavio je večeras u Abu Dabiju predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Ako bih sada počeo da radim ono što rade svi oni koji nemaju šta drugo da rade pa objavljuju svoje kandidature, onda bih svu svoju pažnju i energiju posvetio svojoj kampanji, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to ne bi bilo fer ni prema biračima, ni prema predsedničkoj funkciji, koju bi morao da zapostavi.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- Do poslednjeg dana ću da radim kao predsednik Republike, a onda će izbori da odluče ko nastavlja, rekao je Nikolić.

On je istakao da ne može da se spekuliše o datumu održavanja predsedničkih izbora.Oni po zakonu moraju da se završe do kraja aprila, što znači da bi trebalo da se raspišu krajem februara ili početkom marta, a to je obaveza predsednice Skupštine Srbije, objasnio je Nikolić.

Razgovori sa šeikom o budućoj saradnji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras, posle susreta sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, da su razgovarali o dobrj i čvrstoj saradnji, o tome koji obim investicija možemo da očekujemo od Emirata u narednom periodu, kao i o načinima za ubrzanje saradnje u vojnoj industiji.

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Nikolić, koji je danas prisustvovao proslavi Nacionalnog dana UAE, je istakao da je šeiku preneo zahvalnost za sve što su Emirati do sada učnili za Srbiju, podsetivši da je ta zemlja dva puta dala podršku budžetu Srbije po neverovtnim uslovima, bezmalo kao poklon.

Predsednik Srbije je rekao da se sa šeikom Bin Zajedom dogovorio da se naredne nedelje ponovo čuju, dodavši da je premijer Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Emiratima uručio poziv prestolonasledniku Abu Dabija da poseti Srbiju.

Saradnja mora da se intenzivira, naglasio je Nikolić, a i privrednici iz Dubajia su veoma zainteresovani za saradnju jer su videli da su ljudi iz Abu Dabija naišli na izvanredan prijem i odlične uslove u Srbiji, kazao je Nikolić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Nikolić je naveo da je Srbija ostvarila dobru saradnju sa mnogim državama i organizacijama u svetu, ali saradnja sa UAE se posebno ističe.

Prema rečima predsednika Srbije, ceremonija kojoj je danas prisustvovao bila je odličan prikaz načina na koji se iz siromaštva stiže do svega ovog što danas vidimo u Emiratima.

Tačno je da je to u velikoj meri postignuto zahvaljujući nafti, koja je jedno vreme bila glavni proizvod, ali se mora istaći da prihodi od nafte danas čine samo 35 do 38 procenata budžeta Abu Dabija i ostalih emirata, rekao je Nikolić.

Oni su shvatili ono što bi i mi trebalo, da se ne živi za danas nego za budućnost, kazao je Nikolić, koji danas završava dvodnevnu posetu UAE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja