HAOS U VILI: Boris Tadić izgrebao pozlatu sa ogledala!
Foto: Fotomontaža

DNO! Bivši predsednik uništio umetnine

HAOS U VILI: Boris Tadić izgrebao pozlatu sa ogledala!

Politika -

Nekadašnji šef države, osim što je pobacao tepihe iz Predsedništva i rezidencije, bukvalno je ljuštio pozlatu sa umetnina i farbao ih u belu boju, da bude moderno

Kulturo, eve me! Tako bi se najblaže mogao opisati postupak bivšeg šefa države Borisa Tadića, koji je, osim što je iza sebe ostavio pustoš u Predsedništvu kad je izneo čak i tepihe, otišao i korak dalje - bukvalno je strugao pozlaćene ramove sa ogledala i farbao ih u belo, saznaje Kurir!

Ogledalce, ogledalce... Tadićev fetiš na svakom zidu na Andrićevom vencu
Ogledalce, ogledalce... Tadićev fetiš na svakom zidu na Andrićevom vencu

Izvor blizak bivšem šefu države kaže da je Tadić išao dotle da je sve umetnine i vrednosti „iskrojio“ po svom ukusu, uključujući i pozlaćene ramovem koje je prefarbao. On je, kao saznajemo, u Predsedništvu skidao i umetničke slike koje mu se nisu dopadale i umesto njih kačio ogledala. Neke od vrednih slika su bukvalno bačene da čame u podrumu! A i rezidenciju je „uredio“ po svojoj meri, što ne bi smeo da radi bez dozvole Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.- U rezidenciji su bila stilska ogledala s pozlaćenim masivnim ramovima, koja su bila okačena po salonima i hodnicima. On je sve te ramove istrugao i prefarbao u belu boju kako bi bili moderniji. Uništio je nešto što ima umetničku vrednost - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je čak i parket u rezidenciji na Dedinju zatečen izgreban i izlizan.Da je fasciniran belom bojom, pokazuje i to što je Tadić prefarbao u „modernan ton“ čak i deo svog kabineta i vrata.Na pitanje da prokomentariše svoje „radove“ u zgradi na Andrićevom vencu i u rezidenciji na Dedinju, Tadić za Kurir kaže da su to „čiste nebuloze“.- Ne znam o čemu govorite i nikad se nisam bavio time. Ovo je očigledno još jedna od besmislenih i tragikomičnih izmišljotina, poput one da sam odneo neke tepihe iz Predsedništva. Na temu ovakvih besmislica sadašnji predsednik bi vam bio adekvatniji sagovornik - rekao je Tadić.Istoričar umetnosti Nikola Kusovac šokiran je ovakvim postupcima.- Svaki ram treba da odgovara slici ili ogledalu. Ako su to ramovi koje je koristio umetnik, onda se oni ne smeju dirati. To je najbolje sačuvati, jer svedoči o ukusu, vremenu, samom umetniku i njegovom stavu. Ako je to nasilno urađeno i dovedeno u stanje da narušava suštinu, to je nedopustivo! Nikako ne treba prefarbavati ramove - objašnjava on.Iz Predsedništva nisu imali komentar na radove prethodnika Tomislava Nikolića.

Posle Tadića - goli zidoviI FIKUS DOBIO NOGEPo odlasku s mesta predsednika Srbije Tadić je sa sobom iz zgrade Predsedništva, to jest iz kabineta i službenih prostorija, odneo sve živo, kako je tada tvrdila nova administracija. Osim pojedinih komada stilskog nameštaja, umetničkih slika i tepiha, „noge su dobili“ čak i kompjuteri, telefoni, brojni papiri i dokumenti, ali i poneki fikus.

Sanja Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track