DRECUN: Lokalne samouprave na KiM ostaju u sistemu Srbije
Foto: Fonet

ZSO uslov za opstanak Srba

DRECUN: Lokalne samouprave na KiM ostaju u sistemu Srbije

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju izjavio je danas da početak rada srpskih sudija i tužilaca u kosovskom sistemu pravosudja ne znači da se institucije Srbije gase na Kosovu i Metohiji i dodao da će svih 29 lokalnih samouprava sa Kosova i Metohije nastaviti da postoje i rade u sistemu Srbije.

"Država pokazuje se da se ne gase institucije koje su u srpskom sistemu", rekao je Drecun povodom današnjeg početka primene sporazuma Beograda i Prištine o integrisanju srpskih pravosudnih službenika sa Kosova u kosovski pravosudni sistem.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Drecun je rekao da su ove godine duplirana sredstva za investicije Srbije na Kosovu, da će biti izgradjene dve do tri škole, kao i da će pet velikih zdravstvenih centara na Kosovu, koji rade u sistemu Srbije, nastaviti da funkcionišu.

"Država pokazuje da želi da bude prisutna i da neće biti oterana sa tih prostora", rekao je Drecun i dodao da Vlada Srbije ulaže u povratak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

DRECUN O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Brisel čvrsto odreagovao, nema promene dogovora

On je dodao da će Srbija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština i da će ta unija biti finansirana iz budžeta Srbije.

DRECUN O SPORAZUMU O PRAVOSUĐU: Veće šanse da se na Kosovu sudi po zakoni

Upitan da li je to moguće, jer se Priština protivi tome da Srbija finansira ZSO, Drecun je rekao da je to uslov za opstanak Srba i da se Albanci tome protive jer "možda žele da imaju etnički čisto Kosovo".

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja