Jovanović: Vlada do kraja meseca ili kreću problemi

Formiranje vlade

Jovanović: Vlada do kraja meseca ili kreću problemi

Politika -
Bitno je i da unutar vlade postoji konsenzus oko ključnih ciljeva -evropskih integracija, ali i političkih i ekonomskih reformi

BEOGRAD - Nikola Jovanović izjavio je danas da bi bilo dobro formirati vladu do kraja meseca, a da bi sve kasnije od toga predstavljalo problem.

"Ako se krajem meseca formira vlada to je dobar tajming, sve ostalo je problem", rekao je Jovanović RTS-u. Na pitanje da li je zbog procesa formiranja vlade izgubljeno vreme kada je evropski put Srbije u pitanju, Jovanović je odgovorio da nije izgubljeno vreme i da je mnogo bitno da vlada startuje kao kompaktan i hrabar tim. "U tom smislu još nismo u cajtnotu.

Ali, Srbija nije Švajcarska pa da može da funkcioniše na automatskom pilotu, tako da svi očekuju jaku, odgovornu i hrabru vladu. Takođe je bitno da unutar vlade postoji konsenzus oko ključnih ciljeva -evropskih integracija, ali i političkih i ekonomskih reformi", rekao je Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija".

On je napomenuo da mora da se počne rad na rešavanju nagomilanih problema u državi, ali ne bilo kako, već kao jedinstven tim. Podsećajući da će zemlje članice Ujedinjenih nacija 8. juna odlučiti ko će u narednih godinu dana voditi Generalnu skupštinu te organizacije - Srbija ili Litvanija, Jovanović je rekao da kandidat Srbije za tu poziciju Vuk Jeremić ulazi sa solidnim šansama u završnicu izbora.

Upitan da li se u rasporedu podrške Jeremiću bilo šta promenilo posle izbora u Srbiji, Jovanović je naveo da se može reći da postoji neki faktor neizvesnosti, ali da to ne bi trebalo da bude neki veliki problem.

"Treba znati da je Jeremić kandidat Srbije i u tom smislu ne bi trebalo da to bude neki veliki problem", rekao je Jovanović i dodao da je u pitanju najveći diplomatski događaj u svetu, da će biti teško pobediti, ali da Jeremić ulazi sa solidnim šansama u završnicu. Jovanović je rekao da bi Jeremićev izbor za Srbiju dosta značio i sa diplomatske i sa simboličke strane, budući da je to prva velika kandidatura u sistemu UN.

"To daje reputaciju i prestiž ugledu zemlje i naše diplomatije", kazao je Jovanović, navodeći da će Srbija izborom Jeremića na tu funkciju imati jaču poziciju u svetu.

Jovanović je rekao da ovo nije samo glasanje o ličnosti, već o spoljnoj politici Srbije i njenom ugledu, koji će biti povećan ukoliko Jeremić bude izabran za mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track