SLOVENAČKI PREMIJER CERAR: Slovenija neće uslovljavati pregovore Srbije sa EU
Foto: AP, 19.02.2016.

SLOVENAČKI PREMIJER CERAR: Slovenija neće uslovljavati pregovore Srbije sa EU

Politika -

LJUBLJANA - Vlada Slovenije neće uslovljavati pregovore Srbije sa Evropskom unijom otvorenim bilateralnim pitanjima, kao što je pitanje arhivske građe iz vremena bivše SFRJ koja je u Sloveniji uništena, a čije su kopije i danas u Beogradu, poručio je danas slovenački premijer Miro Cerar.

"To bi predstavljalo zloupotrebu procedure", naglasio je Cerar, odgovarajući na pitanje poslanika opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) Branka Grimsa zašto je njegova vlada požurila sa davanjem saglasnosti na pregovaračko poglavlje 26. (obrazovanje i kultura) između Srbije i EU.

Grims tvrdi da je Vlada Slovenije tako propustila priliku da od Srbije dobije kopije nekih ugovora i važne istorijske građe, koja se odnosi na Sloveniju, a nedostupna je njenim istoričarima i istraživačima jer su originali uništeni pred osamostaljivanje Slovenije 1991. godine.

On je naglasio da pritom ne misli samo na 43 međunarodna ugovora koja je Srbija pre dva meseca obećala da će dati Cerarovoj vladi, nego i na osetljivu nedostupnu građu, kao na primer istorijske dokumente o delovanju političke policije i tajnih službi u vreme komunizma u Sloveniji.

Ti dokumenti, kako je rekao, trebalo bi da budu dostupni slovenačkim istraživačima, a nisu, prenela je Hina.

"Svesno ste bacili kroz prozor jedini pravno efikasan način da dođemo do tih dokumenata", rekao je Grims, dodavši da su zemlje uključene u proces približavanja Uniji "otvorenije" i za rešavanje bilateralnih otvorenih pitanja, što se, kako je rekao, dogodilo i onda kad je Hrvatska pristala na rešavanje graničnog spora arbitražom 2009. godine.

Cerar se, međutim, nije s time saglasio ocenivši da bi uslovljavanje Srbije bilo kršenje procedure i istakao da je Sloveniji Evropska komisija preporučila da da saglasnost na otvaranje i zatvaranje pregovaračkog poglavlja 26. jer za to poglavlje nisu predviđena merila.

Cilj nam je isti, nismo ništa propustili, na dobijanju arhivske građe iz Srbije se radi, a Srbija će sa EU pregovarati više godina, naveo je Cerar u polemici sa poslanikom, ocenivši da su neke njegove izjave pokušaj da se Slovenija "blamira" na međunarodnom planu.

Grims je, pak, ocenio da je Cerarov stav "politički naivan" i optužio premijera da je "svesno" propustio da deluje u interesu države.

"Bojim se da će nas to koštati, kao i u slučaju arbitraže sa Hrvatskom", rekao je Grims.

Dodao je kako za propuste koje su napravili bivši slovenački arbitar Jernej Sekolec i bivša zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik i štetu koja je time izazvana, nito nije odgovarao iako su, kako tvrdi, oni na "otvorenoj" odnosno nezaštićenoj telefonskoj liniji razgovarali o tome kakve će biti odluke arbitražnog suda i kakvi su stavovi pojedinih arbitara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja