ČEDA JOVANOVIĆ ODBRUSIO ZAGREBU UŽIVO NA HRT: Lošom odlukom hrvatske vlade kažnjena evropska Srbija
Foto: HRT Printscreen

ČEDA JOVANOVIĆ ODBRUSIO ZAGREBU UŽIVO NA HRT: Lošom odlukom hrvatske vlade kažnjena evropska Srbija

Politika -

BEOGRAD - Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je odluka Hrvatske da blokira otvaranje Poglavlja 26 loša i da je time kažnjena evropska Srbija.

Jovanović je, gostujući u emisiji „Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije, ocenio da u komplikovanim geopolitičkim okolnostima niko razuman ne može reći da je nesporna evropska budućnost Srbije, te da je zbog toga odluka hrvatske vlade loša.

Navodeći da „prava nikada nije dosta“ i da situacija sa stepenom ostvarenih prava manjina, pa i hrvatske manjine, u Srbiji nije idealna, Jovanović je istakao da svakako ima pozitivnih iskoraka.

Foto: Printscreen HRT
Foto: Printscreen HRT

- „Ta poglavlja se i otvaraju da bi se tokom tog procesa stvari menjale nabolje. Ovako smo dodatno antagonizovali hronično problematične, katastrofalne odnose i to je ono što me brine, jer je tom odlukom kažnjena evropska Srbija“, istakao je Jovanović. On je ocenio da zbog toga srpska desnica slavi, a proruske snage i nacionalisti u tome vide šansu koja im se ipak neočekivano ukazala.

Jovanović je naveo da uvek ima razumevanja za Hrvatsku, kao i za sve srpske susede, te da smatra da je najpametnija politika ona koja nailazi na razumevanje onih na koje ste prvo upućeni.

„Nadam se da će ipak predsednik Vlade i Vlada povući neke hrabrije poteze od onih koje su povlačili do sada. Konačno, valjda su završene te kampanje u kojima je i u Hrvatskoj kao i u Srbiji jedan od nezaobilaznih orijentira zapravo odnos prema Srbiji, odnosno odnos prema Hrvatskoj, i to je ono što je pogrešno“, naveo je lider LDP.

Ocenio je i da su Hrvatska i Srbija propustile neke šanse, da je prošlo dosta vremena i da nemaju pravo više ni na jednu grešku, te istakao da se nada da će ljudi koji vode Hrvatsku to razumeti.On je naveo da je Beograd pod očiglednim pritiscima, među kojima su Rusija, problem Kosova i teška ekonomska situacija, te da sve to proizvodi atmosferu u kojoj se, kako je rekao, ne može pronaći mnogo toga dobrog.

„Tako da bi manjak pritisaka i neka nova energija koja bi bila sposobna da prevaziđe te probleme, ne da ih zanemari, ali da ih prevaziđe i otvori perspektivu za njihovo rešavanje, bilo nešto što bi relaksiralno naše odnose. Nadam se da će do toga doći, verujem u to“, naveo je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track