NEMAČKI AMBASADOR DITMAN: Srbija ozbiljno shvata zaštitu manjina
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nemačka radi na otvaranju poglavlja 26

NEMAČKI AMBASADOR DITMAN: Srbija ozbiljno shvata zaštitu manjina

Politika -

BEOGRAD - Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman ocenio je da Srbija ozbiljno shvata zaštitu nacionalnih manjina, da je to zadatak koji traje, i ponovio da Nemačka radi sa evropskim partnerima na skorom otvaranju poglavlja 26 o kulturi i obrazovanju u pregovorima Srbije i EU.

Ditman je na konferenciji o sprovodjenju Akcionog plana za poglavlje 23 rekao da je Srbija uložila dosta napora i inicijativa za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, što je prepoznato u godišnjem izveštaju Evropske komisije gde je konstatovano da je Srbija uspostavila zakonski okvir za manjinska i ljudska prava.

"To pokazuje da Srbija ozbiljno shvata zaštitu nacioanlnih manjina. Naravno da je to zadatak koji se nastavlja", rekao je on i dodao da zakonski okvir treba u potpunosti primenjivati i dodatno ga osnažiti.

On je dodao da je izveštaj Evropske komisije o napretku kritičniji kada je reč o slobodi izražavanja i istakao da je potrebno uspostaviti uslove za slobodnu razmenu mišljenja.

"Mislim da je važno da se osigura da okvir funkcioniše kako bi se omogućila diskusija i izražavanje različitih mišljenja uz poštovanje standarda u novinarstvu i bez pritisaka na novinare", rekao je on.

Kao važne oblasti obuhvaćene poglavljem 23 koje se odnosi na pravosudje i osnovna prava, izdvojio je i borbu protiv korupcije i poštovanje prava LGBT osoba.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je rekao da EU pozdravlja napore koje Srbija preduzima na pimeni Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, ali da je potrebno da Sribja pojača te napore.

"Možemo reći da do sada u primeni oba plana postoje izazovi. Iako je deo aktivnosti ispunjen, potrebni su veći napori kako bi se osiguralo da se planovi primene na vreme i kvalitetno", rekao je on i dodao da je Evropska komisija spremna da kroz stručnu pomoć u tome pomogne Srbiji.

On je rekao i da će se striktno pratiti ispunjavanje prelaznih merila.

Istakao je da je bitno poštovati rokove predvidjene akconim planovima i dodao da bi odlaganje aktivnosti moglo dovesti do odlaganja otvaranja drugih poglavlja, s obzirom na značaj koje poglavlje 23, kao i 24 - pravda, sloboda i bezbednost, ima u pregovorima o članstvu. Istakao je da je još važnija kvalitetna primena planova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track