KAJL SKAT: Uradićemo sve da pomognemo Srbiji da pobeđuje
Foto: Damir Dervišagić

Srbija kao sidro stabilnosti

KAJL SKAT: Uradićemo sve da pomognemo Srbiji da pobeđuje

Politika -

BEOGRAD - Srbija može da bude sidro stabilnosti i motor rasta u regionu, a SAD će uraditi sve da pomogne Srbiji da pobeđuje, izjavio je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat.

Skat je naveo da je njegova zemlja posvećena tome da pomaže Srbiji po pitanju ekonomskih reformi i vladavine prava, na putu prema Evropskoj uniji, kao i u stvaranju boljeg života građana."Radeći zajedno u 2017. godini, uradićemo sve što možemo da pomognemo Srbiji da pobeđuje. I to da pobeđuje ubedljivo", napisao je američki ambasador u autorskom tekstu za srpsko izdanje magazina "Turning Points".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Skat je naveo da sa optimizmom gleda prema 2017. godini i da se nada da će SAD nastaviti da grade partnerstvo sa Srbijom, da ga produbljuju i proširuju. Ambasador ocenjuje da je ovogodišnji napredak u pogledu smanjenja nezaposlenosti i većeg rasta postavio temelje da Srbija postane još prosperitetnija nacija, atraktivnije mesto za investicije, snaga mira i stabilnosti u regionu i još snažniji partner SAD i EU.Skat navodi da srpska ekonomija raste, da u Srbiju dolazi sve više stranih investitora, uključujući i američke kompanije, koje, kaže, obezbeđuju hiljade kvalitetnih radnih mesta.

Navodi i da će sve veća saradnje SAD i Srbije doneti koristi, Ističe da dve zemlje sarađuju na polju bezbednosti, da trupe dve vojske zajedno vežbaju, te da se zajedno bore i protiv terorizma ISIS-a i drugih nasilnih ekstremista, te da su posvećene globalnom miru.

Foto: FoNet Zoran Mrđa
Foto: FoNet Zoran Mrđa

Skat dodaje i da će SAD nastaviti da čine sve što može da podrže Briselski dijalog pod pokroviteljstvom EU, kako bi Srbija i Kosovo mogli da nastave napredak u normalizaciji odnosa, koja će, navodi, poboljšati život svih stanovnika na Kosovu i ojačati regionalnu stabilnost.

"Turning Points" je godišnjak "Njujork tajmsa" u kom se pred novogodišnje podvlačenje računa predstavljaju najvažniji globalni trendovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja