IŠTVAN PASTOR: SVM će podržati kandidata vladajuće koalicije, Nikolić je bio dobar predsednik
Foto: Beta Dragan Gojic

Ne podržava i parlamentarne izbore

IŠTVAN PASTOR: SVM će podržati kandidata vladajuće koalicije, Nikolić je bio dobar predsednik

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je ta stranka spremna da na predstojećim predsedničkim izborima podrži kandidata vladajuće koalicije.

"Naš stav je, a o tome sam pre mesec dana razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da bi bilo zgodno da se parlamentarna većina dogovori oko jednog predsedničkog kandidata. Mi smo kao stranka spremni za takav razgovor i nemamo nikakve uslove oko toga. Spremni smo da, za razliku od prethodna dva ciklusa predsedničkih izbora, nemamo svog kanidata, već da podržimo kandidata parlamentarne većine", izjavio je Pastor u emisiji Politbiro Radio televizije Vojvodine.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je dodao da veruje da će pitanje zajedničkog predsedničkog kandidata parlamentarne većine "doći na sto u narednih mesec dana".

Na novinarsko pitanje da li bi aktuelni predsednik Srbije bio dobar predsednički kandidat, Pastor je kratko rekao da je predsednik Tomislav Nikolić "za vojvođanske Mađare bio dobar predsednik Srbije". Lider SVM-a je takođe ocenio da ne bi bilo dobro da se zajedno sa predsedničkim održe i novi prevremeni parlamentarni izbori.

"Generalno mislim da nije dobro svake godine držati izbore jer se gubi pola godine u parlamentarnom delovanju i u funkcionisanju države. Ja svakako neću doneti odluku o tome a ako budem bio u prilici - braniću ovaj stav", naveo je.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pastor je odbacio spekulacije da je SVM jednog od lidera rivalskog Mađarskog pokreta Tamaša Korheca predložio za sudiju Ustavnog suda Srbije kako bi ga sklonio iz političkog života.

"Meni on nije smetao, niti mislim da je Mađarski pokret poslednjih meseci imao političku snagu zbog koje bih to uradio. Mislim da za tako značajnu funkciju treba da predložimo onoga koji je najspremniji. Predložio sam najbolje moguće rešenje što se tiče stručne spremnosti ljudi koji su u našem vidokrugu, drago mi je što je on to prihvatio, a šta će biti sa MP to je njihov problem. MP danas ne predstavlja značajnu političku snagu a mislim da Ustavni sud nije igračka s kojom bi smeli sebi da dozvolimo da igramo takvu igru", naglasio je.

Pastor koji je i predsednik Skupštine Vojvodine kaže da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg Zakon o finansiranju nadležnosti APV ne bi bio usvijen naredne godine.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Mislim da prvo treba da promenimo nadležnosti pokrajine, u svetlu onoga što je stav Ustavnog suda. Kada promenimo nadležnosti onda možemo da postignemo stav o njihovom finansiranju. To sada nije samo moj stav, već i stav koalicionih naših partnera a imamo vertikalnu političku istobojnost na različitim nivoima vlasti", kazao je.

Dodao je da je promena Ustava Srbije planirana za četvrti kvartal sledeće godine, ali da očekuje da se pitanje Zakona o finansiranju reši i nezavisno od promene Ustava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track