ENVER HASANI: Ne bi me začudilo da bude uhapšen i Tači
Foto: Fonet

Istraga

ENVER HASANI: Ne bi me začudilo da bude uhapšen i Tači

Politika -

PRIŠTINA - Posleratno političko rukovodstvo Kosova biće predmet istrage i optužnica Specijalnog suda, smatra bivši predsednik Ustavnog suda Kosova, profesor Međunarodnog prava Enver Hasani.

- Ovde se ne govori samo o zločinima tokom rata, već i posle 1999. godine, kada je postojala Privremena Vlada koja je imala strukturu i kontrolu nad situacijom. Tu je razlika jer se radi o vremenu mira - rekao je Hasani za prištnsku televiziju KTV.

On smatra da će se Specjalni sud najviše baviti vremenom posle rata, zato što tokom rata nije bilo jasne hijerarhije ni u rukovodstvu Oslobodilačke vojske Kosova.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

On je kao primer pomenuo da je Haški tribunal oslobodio Fatmira Ljimaja upravo zbog toga što nije postojala takva hijerarhija u OVK, te shodno tome ne može biti reči o komandnoj odgovornosti.

- Ne bi me začudilo da bude uhapšen predsednik Privremene vlade Kosova Hašim Tači - sada predsednik Kosova - rekao je Hasani upitan o tome.

U izveštaju Dika Martija, koji je bio osnova za istragu Specijalnog tima, a sada Specijalnog tužioca, kao moguči izvršioci zločina se pominju aktuelni predsednik Kosova, Hašim Tači, aktuelni predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, tadašnji ministar oružanih snaga Azem Sulja, poslanici Šaip Muja, Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti i Haradnaj, ali im se imena ne pominju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track