Najnovije vesti

ALBANCI MU PODIGLI SPOMENIK A VOKER IM U RAČKU LUPIO ŠAMAR: Tačijevo vreme je prošlo

Raskol starih prijatelja

ALBANCI MU PODIGLI SPOMENIK A VOKER IM U RAČKU LUPIO ŠAMAR: Tačijevo vreme je prošlo

Politika

PRIŠTINA  - Vreme kosovskog predsednika Hašima Tačija je prošlo, smatra američki diplomata i nekadašnji šef posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Vilijem Voker, prenose prištinski mediji.

"Tači je bio premijer, sada je predsednik. Njegovo vreme je prošlo", rekao je Voker, koji je na Kosovo došao kako bi prisustvovao otkrivanju svoje statue u selu Račak, navodi RTS pozivajući se na prištinski Zeri.

Voker, koji je poslednjih godina svoj uticaj na Kosovu koristio za promoviciju Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, ocenio je da "jedino što Tači zna da radi je da učini međunarodnu zajednicu srećnom", navodi RTS.

"To mi se ne sviđa", rekao je Voker, dan pošto je u Račku, uoči godišnjice sukoba u tom selu, otkrivena njegova bronzana statua.

NE MOŽE VOZ ALI MOŽE VILIJAM VOKER: U Račku otkriven spomenik nekadašnjem šefu Kosovske misije OEBS

Otkrivanju spomenika u subotu u Račku prisustvovao je i Tači.U selu Račak su početkom 1999. godine pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS, na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbednosti, a ovaj događaj - iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima - presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju bivše SR Jugoslavije.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na Zapadu je taj događaj okvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje koje je počelo krajem marta 1999.Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...