Bezbednost kosovskih Srba prioritet
Foto: Rts

Predsednik Srbije

Bezbednost kosovskih Srba prioritet

Politika -
Nikolić je pozvao građane iz južne srpske pokrajine da ne odgovaraju na provokacije i uzdrže se od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, koje su tamo prisutne.

BEOGRAD - Predsednici opština sa severa Kosova i Metohije izneli su predsedniku Tomislavu Nikoliću probleme sa kojima se suočavaju Srbi u južnoj srpskoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavne događaje, saopštila je Pres služba predsednika.

Na razgovorima u zgradi Predsedništva Srbije bili su predsednici opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečan Dragiša Milović, Zubin Potok Slaviša Ristić i Leposavić Branko Ninić. Na razgovorima je bio i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, prenosi RTS.

Predsednik Tomislav Nikolić je istakao da Vlada Srbije i sve institucije naše zemlje moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći da bi se zaštitila bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je pozvao građane iz južne srpske pokrajine da ne odgovaraju na provokacije i uzdrže se od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, koje su tamo prisutne.

"Predsednik Nikolić je još jednom naglasio da se pri rešavanju problema Kosova i Metohije mora postići konsenzus svih relevantnih političkih faktora u Republici Srbiji, kao i da se svi problemi u južnoj pokrajini moraju rešavati isključivo mirnim i demokratskim sredstvima", navodi se u saopštenju posle sastanka.

Predsednik Nikolić se, kako se dodaje, obavezao da razgovore na kojima bi bio utvrđen konsenzus političkih činilaca organizuje u što kraćem roku.

Predsednik Tomislav Nikolić će za nekoliko dana razgovarati i sa delegacijom Srba koji žive južno od reke Ibar.

Pantić: Nikolić zamolio Srbe da budu uzdržaniPredsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da čelnici lokalnih samouprava sa severa Kosova nisu danas s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarali o tome šta Srbi treba da učine ako Kfor pokuša da ukloni barikadu na mostu na Ibru koji Mitrovicu deli na srpski i albanski deo.

"Zamolio nas je (Nikolić) da budemo uzdržani, da ne nasedamo na provokacije, da ne dozvolimo međunarodnim misijama da iskoriste situaciju da Srbe optuže za nasilje i da onda to bude alibi za njihovu neprimerenu reakciju", rekao je Pantić nakon sat i po dugih razgovora u Predsedništvu Srbije. Prema njegovim rečima, ono što će se desiti na Kosovu i Metohiji zavisi pre svega od građana.

"Srbi su rešeni da probleme rešavaju mirnim putem i nećemo nikada učiniti nijedan jednostran potez, ali ne možemo ni da dozvolimo da se Srbima krše osnovna ljudska prava i nameće nešto što nije u skladu ni s našim zakonima ni s međunarodnim pravom", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica. Prema njegovim rečima, s Nikolićem nije razgovarano o odluci Štaba za vanredne situacije opštine Kosovske Mitrovice koji je 4. juna odlučio da uvede obavezna dežurstva na barikadama za sve punoletne građane tog grada zbog, kako se navodi, ugroženosti bezbednosti i imovine. Pripadnicima Euleksa, kako se navodi u odlukama tog štaba, do daljeg neće biti dozvoljeno da se neometano kreću severnim delom Kosovske Mitrovice. Pantić je dodao da je razgovarano o opštoj bezbednosti na Kosovu i Metohiji, a da se Nikolić posebno interesovao za položaj Srba koji žive južno od Ibra u albanskom okruženju.

Povodom najava iz Prištine da bi razgovori o severu Kosova mogli da počnu u septembru, predsednik opštine Kosovska Mitrovica je naveo da čelnici lokalnih samouprava tog područja mogu razgovarati s prištinskim zvaničnicima samo kao članovi državne delegacije Srbije. Pantić je kazao da sagovornici u tom dijalogu mogu biti svi kosovski zvaničnici osim onih koji su osumnjičedni za teške zločine protiv Srba.

Milović: Uskoro dokumenta iz kabineta predsednikaPredsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izrazio je nadu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da će iz Kabineta predsednika uskoro dobiti dokumenta koje je Vlada Srbije dogovorila sa Prištinom, a čiji sadržaj do sada nije bio poznat javnosti.

"Vrlo brzo ćemo dobiti ta dokumenta. Nismo dobijali sva dokumenta od (šefa pregovaračkog tima Beograda) Borislava Stefanovića. Neka smo dobijali od OEBS-a i Unmika i evo prilike da iz Kabineta predsednika države dobijemo ta dokumenta", rekao je Milović novinarima nakon sastanka sa Nikolićem. Milović nije mogao da precizira kada će Srbi sa severa Kosova dobiti ta dokumenta, ali je rekao da očekuje da će to biti vrlo brzo. "Puno toga ima što i Kabinet predsednika treba dobro da prouči. Ima puno toga što se pričalo u javnosti, a na papiru sasvim nešto drugo stoji", rekao je on i apelovao na Stefanovića da kaže javnosti šta je zaista dogovoreno, pre svega po pitanju korišćenja tablica koje izdaje Priština. On je rekao da su Srbi sa Kosova kod Nikolića imali prilike da vide ta dokumenta, ali da "nisu imali vremena" da ih pročitaju.

Milović je rekao da su Nikolića informisali o tome da se stanje bezbednosti na severu Kosova pogoršava, pre svega zbog jednostranih akcija Kfora i Euleksa i ocenio da postoje strukture koje pokušavaju da iskoriste institucionalni vakuum u Srbiji da taj deo pokrajine "milom ili silom" integriše u kosovsko društvo. On je rekao da je Nikolić Srbima sa Kosovo poručio da će pokušati da ostvari konsezus oko pitanja Kosova sa relevantnim političkim činiocima, kako bi tamošnji Srbi znali "šta dalje".

"Srbi su složni i jedinstveni i naši građani će složno i jedinstveno čuvati institucije Srbije, a na Beogradu je da ih jača", rekao je on. Milović je rekao da sa Nikolićem nije bilo reči o blokadi puteva za misiju Euleks, ali je dodao da se ta misija pokazala kao misija koja nije statusno neutralna i da se od njenog dolaska 2008. godine stanje na terenu pogoršava. "Euleks mora da ostane u mandatu kao i Kfor, dakle da bude statusno neutralna. Kada to dokažu svojim primerom, sigurno će se kretati, a oni se i kreću po Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Milović je dodao da je Nikolić najavio da će inicirati sastanak sa relevantnim političkim činiocima u Srbiji kako bi se postigao konsenzus oko pitanja Kosova, nakon čega će u taj proces uključiti Srbe i sa severa i iz ostatka pokrajine, koji će učestvovati i u donošenje platformi sa rešenje tog problema. U razgovorima u zgradi Predsedništva, koji su trajali sat i po, učestvovali su predsednici opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečan Dragiša Milović, Zubin Potok Slaviša Ristić, Leposavić Branko Ninić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja