MISTERIJA: Niko ne zna gde je sedište na kom je Đinđić izdahnuo!
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Sramno: Izgubljen dokaz o atentatu na premijera

MISTERIJA: Niko ne zna gde je sedište na kom je Đinđić izdahnuo!

Politika -

Automobil BMW je posle atentata prebačen na veštačenje u beogradsku policiju. U međuvremenu je ubačeno novo sedište, ali ne zna se šta se dogodilo sa originalnim

Ni posle skoro 14 godina od atentata na Zorana Đinđića ne zna se gde je okrvavljeno sedište iz automobila u kojem je premijer izdahnuo na putu od zgrade vlade do Urgentnog centra. Zna se da je BMW registarskih oznaka BG 564-031 odmah posle atentata 12. marta 2003. prebačen na veštačenje u beogradsku policiju. I tu se gubi svaki trag sedištu!Mile Novaković, koji je u vreme ubistva premijera bio načelnik Uprave kriminalističke policije, objašnjava da je Đinđić u bolnicu prevezen ne u svom, već u automobilu iz pratnje. On pojašnjava da je to sivi BMW koji se nalazi u Muzeju nauke i tehnike, a koji je Kurir pre dva dana pronašao.

Hici iz snajpera... Đinđić je upucan u dvorištu Vlade Srbije
Hici iz snajpera... Đinđić je upucan u dvorištu Vlade Srbije

Šešelj: Korać krije dokaze

- U taj auto, na zadnje sedište, ubačen je Zoran i odvezen u Urgentni, a crnim automobilom kojim je premijer došao do vlade prevezen je njegov vozač Milan Veruović. I on je prevezen pre premijera. Što se tiče sedišta, ne znam šta se desilo... Znam samo da je OUP Beograd uzeo oba automobila na veštačenje. Ne znam ko je tada rukovodio kriminalističkom tehnikom, ali načelnik je bio Milan Obradović. Inače, oba automobila su vlasništvo MUP Srbije - objašnjava Novaković.Auto čuvala policijaObradovića juče nismo mogli da dobijemo na brojeve poznate redakciji. Uputili smo i zvaničan zahtev MUP Srbije da nam odgovore šta se desilo s tim sedištem i gde se ono danas nalazi, ali odgovor nismo dobili.Lider radikala Vojislav Šešelj smatra da se dokazi o atentatu namerno kriju.- Skrivanje svih dokaznih predmeta posle ubistva Zorana Đinđića preuzeo je na sebe Žarko Korać. I on zna gde je to sedište. Njega pritisnite. Mene to nikad nije zanimalo jer sam u to vreme bio daleko, na službenom putu u Hagu - komentariše Šešelj.Žarko Korać, u vreme atentata potpredsednik vlade i predsednik Komisije za ispitivanje obezbeđenja premijera, nije odgovarao na naše pozive. Savetnik i konzervator u Muzeju nauke i tehnike Jovan Božinović tvrdi da su automobil preuzeli sa zamenjenim zadnjim sedištem.Čamio u garaži

- Ne znam gde se sedište sada nalazi, ali ono je svakako moralo biti zamenjeno jer bi se od ostataka krvi i bakterija raspalo. Vremenom bi se napravila rupa i ono bi propalo. Sećam se da smo automobil preuzeli u jednoj podzemnoj garaži u Svetogorskoj ulici u leto 2015. godine. Pre toga je tadašnja direktorka u više navrata upućivala zahtev nadležnima da nam daju taj automobil - objasnio je Božinović.

Bratislav PetkovićNISU SMELI DA GA MENJAJUPredsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković tvrdi da sedište nije smelo da se menja jer automobil predstavlja istorijski predmet.- To sedište je trebalo da ostane, da se automobil konzervira takav kakav je... Čim je tu pala krv premijera i on tu uzdahnuo, taj automobil predstavlja istorijski predmet - komentariše Petković.

S. Vojinović - S. Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track