PREDSEDNIK NIKOLIĆ U LISABONU: Sa portugalskim premijerom o investicijama u Srbiji
Foto: Vlada Srbije

Susreti na visokom nivou

PREDSEDNIK NIKOLIĆ U LISABONU: Sa portugalskim premijerom o investicijama u Srbiji

Politika -

LISABON - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sastao se danas u okviru dvodnevne državne posete Portugalu sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom, kome je ukazao na brojne prednosti koje Srbija nudi investitorima.

Nikolić, čijom posetom se obeležava jubilej od 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, istakao je da to Srbiju i Portugal obavezuje da grade snažnije i čvršće bilateralne odnose.

Predsednik je informisao svog sagovornika o brojnim prednostima Srbije za investicije iz Portugala. To su, kako je naveo, obrazovani i vredni ljudi, odličan geografski položaj i brojni sporazumi o spoljnoj trgovini.

Portugalski premijer se saglasio da je ekonomija oblast u kojoj treba naći nove mogućnosti i osnažiti veze. Takođe, premijer Kosta je podvukao da će ta zemlja sa posebnom pažnjom graditi veze u oblasti obrazovanja i kulture sa Srbijom, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Nikolić je pozdravio vest o nameri kompanije „EDP Renewables“ da dođe u Srbiju i uloži u izgradnju vetroparkova.

Dve strane su se saglasile i da je neophodno intenzivirati susrete na visokom i najvišem nivou, navodi se u saopštenju.

Nikolić je juče doputovao u posetu Lisabonu a prvog dana posete sastao se sa predsednikom Portugala Marselom Rebelom de Soza.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Predsedniku Srbije je juče priređen svečani doček sa vojnim počastima u manastiru Žeronimo uz intoniranje himni.

De Soza je predsednku Srbije uručio Orden Princa Henrija moreplovca, za naročite zasluge u unapređenju odnosa Srbije i Portugalije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić je uručio Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Portugalije za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između dve zemlje.

Dvojica predsednika razgovarala su u četiri oka, a održan je i sastanak dve delegacije.

Dve delegacije položile su i vence na grob nacionalnog portugalskog pesnika Luiša de Kamoeša. Gradonačelnik Lisabona je predsedniku Srbije uručio ključeve grada Lisabona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track