Najnovije vesti

Lekari ne mogu do pacijenata zbog srpskih tablica

Kosovska kriza

Lekari ne mogu do pacijenata zbog srpskih tablica

Politika
Najveći problem predstavlja prevoz 11 pacijenata iz Šilova koje treba transportovati do Vranja i nazad na dijalizu

GNJILANE - Rad Zdrastvenog centra "Josif Vasić" u Šilovu, nadomak Gnjilana, u potpunosti je paralisan zbog zabrane upotrebe srpskih tablica na vozilima hitne pomoći.

Najveći problem Zdravstvenom centu predstavlja prevoz 11 pacijenata koje treba transportovati do Vranja i nazad na dijalizu, izjavila je direktorka tog centra Jelica Krčmarević.

"Pacijente vozimo jednim improvizovanim ambulantnim vozilom sa KS tablicama do administrativnog prelaza Končulj, gde ih prebacujemo u naše sanitetsko vozilo kojim idu do Zdravstvenog centra u Vranju", objasnila je ona.

Ona je naglasila da su ih kosovski policajci na prelazu "Bela zemlja" na putu Gnjilane-Bujanovac upozorili da neće dozvoliti prevoz pacijenata u improvizovanim ambulantnim vozilima jer automobil nije registrovan za tu namenu.

"Ne dozvoliti prevoz pacijenata koji su na dijalizu a koja za njih znači život, van je zdrave pameti", rekla je ona, izražavajući nadu da će biti pronađen izlaz iz ove situacije.

Za Mikicu Maksimovića iz Kosovske Kamenice odobrenje lekarske komisije da može da koristiti prevoz Centra za kontrolni lekarski pregled dece u Beogradu ne znači ništa.

"Ne znam kako ću do Beograda, prevoz nemam a ni finansijska sredstva da bih sam snosio troškove putovanja", kaže Maksimović.

Lekar u ovom centru David Stojanović izjavio je da su službena vozila registrovana na gnjilanske tablice i da je od 1. juna, kada je stupila na snagu uredba kosovske vlade o zabrani kretanja automobila sa srpskim tablicama sa početnim slovima kosovskih gradova, njihov rad paralisan.

Stojanović je kazao da je broj pacijenata smanjen je za 80 odsto i da ovakvu situaciju ne pamti u tridesetpetogodišnjem radu, jer je vozni park blokiran.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...