ŠEŠELJ OTKRIVA: Vuk i Tadić špijunirali za Amerikance!
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

Lider SRS objavio šokantne tajne depeše

ŠEŠELJ OTKRIVA: Vuk i Tadić špijunirali za Amerikance!

Politika -

Na videlo U dokumentima koje je radikal obelodanio u knjizi „Vikiliks mi javlja – drugi deo“ piše da je bivši šef diplomatije obećavao SAD da će Srbija ući u NATO

Lider radikala Vojislav Šešelj optužio je predsedničkog kandidata Vuka Jeremića da je tokom vođenja srpske diplomatije, zajedno s tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem, šurovao s američkim zvaničnicima i gurao Srbiju u NATO. Šešelj tvrdi da je Jeremić i danas posvećen toj pronatovskoj politici, te da je špijunirao za Amere!Sve ove tvrdnje lider radikala potkrepljuje poverljivim depešama Ambasade SAD u Beogradu, koje je objavio u svojoj novoj knjizi „Vikiliks mi javlja - drugi deo“.Kako bi dokazao da su predstavnici vlasti od 2000. godine bili pod direktnom kontrolom američkih ambasadora u Srbiji, Šešelj u novom izdanju navodi sadržaj interne prepiske između Ambasade SAD i Stejt departmenta, u kojoj se američka administracija obaveštava da su od Tadića i Jeremića dobili uveravanja da Srbija „ostaje posvećena evrointegracijama i evroatlantskim integracijama“.

Trgovali priznanjem KiM

- U depeši iz decembra 2007. Stejt department je obavešten da su zvaničnici MSP zamolili američkog ambasadora da Vašington odloži priznanje nezavisnosti Kosova do novog izbora Tadića za predsednika Srbije. U više depeša je ambasador Majkl Polt obaveštavao svoje pretpostavljene da je od Tadića i Jeremića dobio čvrsta uveravanja da je evroatlantska budućnost Srbije njihov najviši prioritet - prepričala je funkcionerka SRS Vjerica Radeta samo deo sadržaja ovih pisama.Ona kaže da se iz objavljenih depeša, koje su pisane od 2003. do 2010. godine, vidi koliko se američka ambasada u Beogradu uplitala u zvaničnu politiku Srbije.Štelovali podatke- Otkriva se da je bilo i javnih i tajnih razgovora s našim državnim funkcionerima, ali i ručkova, posebno tokom izbornih kampanja, na kojima su se sa analitičarima i ispitivačima javnog mnjenja kreirali rejtinzi stranaka u skladu s njihovim interesima. U brojnim pismima se vidi da se Jeremić izvinjavao predstavniku Ambasade SAD zbog toga što je na predavanju na Fakultetu političkih nauka morao javno da govori ono što ne misli i za šta se ne zalaže. Otvoreno je Jeremić tvrdio da se on i Tadić zalažu za ulazak Srbije u NATO, a za javno kritikovanje Zapada pravdao se da je to samo da privuče glasače demokrata - ispričala je Radeta.U Jeremićevom timu juče nisu želeli da komentarišu navode iz depeša koje je objavio Šešelj.

Psihološki profilTRI SATA BEZ RUSIJEU jednoj od depeša registrovan je i jedan maratonski razgovor Jeremića s izvesnim kongresmenom Poom, u kojem tadašnji šef srpske diplomatije nijednom nije pomenuo Rusiju.- Razgovor je trajao tri sata, a Jeremić nijednom nije izgovorio reč „Rusija“. To je u depeši zavedeno kao zanimljivo i ocenjeno da „predstavlja interesantan prozor u njegov psihološki profil“ - navodi Radeta.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track