JORGOVANKA BACA MILIONE ZA CRVENI OTIRAČ: Guvernerka ne žali naše pare za luksuz!
Foto: Zorana Jevtić

Baš nju briga

JORGOVANKA BACA MILIONE ZA CRVENI OTIRAČ: Guvernerka ne žali naše pare za luksuz!

Politika -

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, koja za sebe voli da kaže da je Pepeljuga, traži specijalne „bakarnocrvene brisače za noge“, a sve to nakon potrošenih 2,5 miliona na luksuzni nameštaj!

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, koja za sebe voli da kaže da je Pepeljuga, odlučila je, izgleda, da od Narodne banke napravi dvorac, pa je za đonove svojih cipela i cipela svojih zaposlenih poručila 26 metara specijalnih otirača za noge, a prema zahtevima u tenderu, u obzir dolaze isključivo „bakarnocrveni otirači“.Kao da je stvarno princeza, a narodna institucija palata, srpska guvernerka je samo tokom decembra prošle godine potrošila preko dva i po miliona dinara za nabavku luksuznog kancelarijskog nameštaja i tepiha. Strogo vodeći računa o bezbednosti na radu, Jorgovanka Cica Tabaković nabavila je i specijalne protivklizne obloge, koje se postavljaju između tepiha i parketa, a sve, kako kaže, u cilju zaštite od proklizavanja.Razbacuju se paramaŠlag na torti ove generalke u prostorijama NBS je 26 metara bakarnocrvenih brisača za noge, koji moraju da „četkaju nečistoću s donjeg dela obuće, ali i da budu laki za čišćenje i održavanje“. Kako ne bi bilo zabune među ponuđačima, u tenderskoj dokumentaciji nalazi se i slika koja precizno pokazuje boju i strukturu vlakana otirača na kojima će omiljena monetarna Pepeljuga i njeni vilenjaci glancati cipele.Međutim, još uvek nije poznato koliko će građane Srbije koštati ovaj Holivud u prostorijama NBS. Guvernerka i prva na listi najmoćnijih žena u Srbiji, umesto da viškom novca puni budžet, pokazala je po ko zna koji put da nema bolje stvari nego biti zaposlen u NBS, gde je prosečna plata veća od 80.000, a Tabakovićeva inkasira više od pola miliona dinara.Kulturno dobroKako bismo saznali zbog čega je bilo neophodno da baš sada, kad su zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima smanjena primanja, ova državna institucija potroši milione na sređivanje enterijera, a naročito zašto su bakarnocrveni otirači imperativ, obratili smo se NBS.- Oprema je nakon višegodišnje upotrebe i eksploatacije dotrajala, a popravka u tehničko-tehnološkom smislu nije moguća ni ekonomski opravdana. Zgrada NBS u Ulici kralja Petra utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Iz tih razloga, prilikom enterijerskog opremanja objekta ne sme se odstupati od postojećeg izgleda - piše u odgovoru NBS.

Ivan NinićČISTA ZLOUPOTREBADirektor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić objašnjava da je pravdanje nabavke NBS, po osnovu kulturnog dobra, „čista zloupotreba“.- Zavod za zaštitu spomenika kulture obavezuje korisnike zgrada koje su proglašene za kulturno dobro na poštovanje pravila kad je u pitanju arhitektura i spoljašnji izgled zgrade, a pozivanje NBS prilikom nabavke bakarnocrvenih otirača na ovu instituciju predstavlja čistu zloupotrebu. NBS nije ni muzej ni biblioteka, već ustanova koja vrši javna ovlašćenja, a otirač za noge je potrošni materijal - objašnjava Ninić za Kurir.

ČINJENICEJORGOVANKINI TENDERI* Čokolade od 360.000 dinaraSavet za borbu protiv korupcije otkrio je u svom izveštaju da je NBS 2013. kupila 90.000 čokoladica za 360.000 dinara.* Kuglanje za zaposleneNBS je u novembru 2014. raspisala konkurs za zakup terena za rekreaciju zaposlenih tokom 2015. godine, između ostalog i kuglane.*Ginekolog na licu mestaGuvernerka je početkom decembra 2014. raspisala tender za lekare koji bi posebno vodili računa o zdravlju žena. Tenderom je predviđeno da ginekolog sa akušerskom sestrom dva puta mesečno dolazi u NBS, a lekar specijalista jednom.* Podmetači za nogeNBS je krajem januara 2015. oglasila nabavku za 50 kancelarijskih podmetača za noge „koji smanjuju umor zaposlenih“.* Pet miliona za hleb i pecivaNBS je u maju 2015. sklopila ugovor od 4,9 miliona dinara za nabavku hleba, peciva i kolača.* Kožni grudnjaciPrva žena NBS Jorgovanka Tabaković raspisala je javnu nabavku i za 21 kožni grudnjak, ali i za štitnike za kolena i ručne zglobove.

DANAS POČINJE VELIKA NAGRADNA AKCIJA: Kurir i Travelland vam poklanjaju putovanja za dvoje!Svaki dan nova šansa da osvojite vikend u jednoj evropskoj prestonici ili letovanje u Grčkoj. Kurir i Travelland organizuju veliku nagradnu akciju „Moja ljubav“ u kojoj svaki dan poklanjaju putovanje za dvoje.

Pozivamo vas da čitate Kurir, pratite jednostavne instrukcije kako da učestvujete u nagradnoj akciji i svaki dan imate novu šansu da baš vi osvojite vredan poklon:letovanje u Grčkoj u predsezoni ili vikend u jednoj od evropskih prestonica za dve osobe!

U štampanom izdanju Kurira čekaju vas sve informacije kako da učestvujte u nagradnoj akciji. Ne propustite šansu da osvojite nezaboravno putovanje! Srećno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track