Grčki premijer u dvodnevnoj poseti Beogradu

(KURIR TV) KONFERENCIJA U PALATI SRBIJA Vučić i Cipras: Prugom od Beograda do Soluna za 6 sati

Politika -

Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras počeo je danas dvodnevnu posetu Srbiji susretom s predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se dvojica premijera obratili javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Kurir TV uživo je prenosila konferenciju u Palati Srbija.

Na početku zajedničkog obraćanja javnosti, premijer Vučić je naveo da su njegov grčki kolega Aleksis Cipras i on vodili ozbiljne razgovore, ali pre svega naglasili veliko prijateljstvo koje postoji između naših dveju zemalja.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Nismo stavljali akcenat na prošlost, već na budućnost. Iz našeg ugla, postoje ključne teme, tu najviše mislim na ekonomsku, u cilju povećanja trgovinske razmene. Govorili smo i o poboljšanju odnosa, jer nismo navikli da 7 godina nemamo susrete na premijerskom nivou. Dogovorili smo se da napravimo zajedničku sednicu Vlada u Solunu već ovog proleća i nju smo nazvali Visoki savet. Zahvalni smo Grčkoj i na podršci regionalnoj stabilnosti, a sarađivaćemo i na polju migrantske krize, ali i poboljšanja infrastrukture kako bismo od Beograda do Soluna stigli za 6 sati. Uvek smo mogli da računamo na naše grčke prijatelje i kada su evrointegracije Srbije u pitanju", objasnio je Vučić i dodao da će Srbija Grčkoj uvek biti zahvalna na nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Grčki premijer Cipras istakao je da Grčka nikada ne može da zaboravi probleme sa kojima se u istoriji Srbija suočavala, uz uveravanja da neće promeniti stav prema Kosovu.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Pokušavamo da uspostavimo mir i stabilnost na osetljivom području kakav je Balkan, a u isto vreme podržavamo Srbiju na putu ka EU. Radimo na poboljšanju odnosa Srbije i Grčke. Solun ima istorijski značaj u našim odnosima, a imaće i značaj za budućnost, jer će naše Vlade tu zajedno zasedati, kako bismo se još više zbližili. Pruga koju planiramo da sagradimo će značiti i građanima da se prevezu, ali i kako bi roba što brže putovala", ocenio je Cipras.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Premijer Grčke je rekao da veruje da zajednički put svih balkanskih zemalja treba da bude onaj ka EU i u tom smislu istakao ključnu ulogu Srbije za mir u regionu, pre svega kroz dijalog Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"To će omogućiti zajednički prihvatljivo rešenje po pitanju Kosova i Grčka će ostati čvrsta u stavu da treba rešiti to pitanje zarad mira i stabilnosti. Grčka aktivno i stabilno podržava vaš put. Znamo da na njemu postoje velike teškoće i žrtve koje morate da podnesete. Dogovorili smo se da ojačamo dijalog vezano za izbegličko pitanje kako bismo se zajedno sa njime suočili i kako bismo izbegli jednostrane radnje i odluke nekih sila koje su prošle godine same ovo pitanje rešavale. Želim da se zahvalim Srbiji i na poštovanju Kiparskog pitanja i naporima da unapredimo istorijski odnos naša dva naroda", naveo je Cipras.

SVEČANOST ISPRED PALATE SRBIJA: Grčki premijer Cipras dočekan GARDOM, pa se poklonio SRPSKOJ ZASTAVI

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je poručio da je Srbija već počela radove na pruzi ka Nišu, jer je "situacija u našem budžetu sve bolja".

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Dobili smo potvrdu da je rast u 2016. godini svakako bio preko 2,8, a pre svega je zabeležen ogroman rast prerađivačke proizvodnje, dok ćemo januar završiti sa rekordnim suficitom. Ovim povezivanjem smo i mi bliži Grčkoj, a i ona istočnoj Evropi. Povezivanje Soluna i Beograda će unaprediti i našu trgovinsku razmenu, a značiće i ljudima koji putuju. Odmah ćemo krenuti da realizujemo svoje zadatke. Pruga je uvek jeftinija od auto-puteva i zato smo spremni da to završimo u kratkom roku", naveo je srpski premijer.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Cipras je dodao da pored železničkog povezivanja, Grčka ima u planu još jedan projekat koji bi značajno mogao uticati na geografiju Balkana, jer ona, kako je rekao, ne mora da se menja samo ratovima, već i miroljubivom saradnjom.

DOMAĆINSKI DOČEK NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Cipras stigao u Srbiju, pa se poslužio POGAČOM i SOLJU

""Zajedno smo istakli da budućnost Balkana može biti izgrađena na osnovu međunarodnog prava, uzajamnog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne nerazumnim radnjama vezanim za nepoštovanje međunarodnih ugovora. Verujem da na Balkanu nema više mesta za takve stvari i da to ne pomaže evropskom putu regiona. Narode treba povezivati, na primer, vodenim putem. Govorim o mogućnosti koje pruža reka Morava koja bi bila spona među nama. Treba videti kako bi EU mogla finansirati jedan takav projekat, sve to treba staviti na papir što je pre moguće, jer perspektiva i volja svakako postoje", rekao je premijer Grčke.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Vučić je u nastavku naveo da se Srbija neće mešati u sukob koji postoji između Grčke i Makedonije.

SASTANAK U PALATI SRBIJA: Vučić i Cipras o saradnji dveju zemalja

"Mi ne umemo ni svoje probleme da rešimo, a i niko nas nije pozvao da rešavamo tuđe. Na nama je da radimo na unapređenju naših odnosa", kratko je poručio srpski premijer, dok je Cipras zaključio da je Balkan ionako već mnogo koštao naše narode.

POSETA SRBIJI: Cipras sa Vučićem i o projektu Koridor 10

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track