DRAMATIČNO! Albanci SPREMAJU RAT! Srbi, PRIZNAJTE Kosovo!
Foto: Hazir Reka, Marina Lopičić

Krah pregovora Beograda i Prištine u Briselu

DRAMATIČNO! Albanci SPREMAJU RAT! Srbi, PRIZNAJTE Kosovo!

Politika -

Hašim Tači i Isa Mustafa bez uvijanja zahtevali od naše strane da prizna samostalnost Kosova, na šta su Vučić i Nikolić uzvratili zahtevom da oni priznaju nezavisnost Zajednice srpskih opština. Razgovori nakon toga prekinuti

Pregovori između Beograda i Prištine su preksinoć u Briselu doživeli krah zbog zahteva albanskih predstavnika da Srbija prizna nezavisnost Kosova. To su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa tražili od premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića i poručili da im ne pada na pamet da dozvole formiranje Zajednice srpskih opština, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora.Albanska strana je na ovaj način jasno stopirala pregovore i stavila do znanja da neće prezati ni od čega kako bi ostvarila svoje ciljeve.

- Atmosfera na sastanku je bila mučna, jasno se videlo da albanska strana nije došla spremna na pregovore. U jednom trenutku su bez uvijanja rekli da traže nezavisnost i ništa ispod toga, na šta smo mi uzvratili sa zahtevom za nezavisnost ZSO. Potom su oni tražili autonomiju Kosova, pa smo i mi zatražili autonomiju za Srbe na Kosovu. Nakon toga su pregovori prekinuti, a datum sledećeg sastanka uopšte nije dogovoren - kaže naš izvor.Naš sagovornik navodi da ponašanje albanske strane jasno pokazuje da su oni spremni da koriste i oružje, o čemu svedoči i činjenica da se jedinica ROSU od incidenta s vozom nije pomerila sa severa Kosova.Premijer Vučić je juče u toku dana rekao da je situacija „prilično kompleksna, ali da će učiniti sve da sačuva mir“:

- Da li sam zabrinut? Jesam! Da li je situacija napeta? Da, ali ne zavisi sve od nas. Mi nismo išli ni da se prepiremo ni svađamo, imali smo veoma konstruktivan odnos, prihvatali predloge EU, a više ne smem da govorim o tome jer bih prekršio dogovor. Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste i da sačuvamo mir i sve ćemo učiniti u tom cilju.Šešeljevo upozorenjeUpitan šta može da se uradi da bi se situacija smirila, rekao je:

- Od druge strane ne očekujem ništa, mi šta možemo već preduzimamo - zaključio je Vučić.Da je situacija alarmantna, juče je upozorio i lider SRS Vojislav Šešelj, koji je rekao da ima informacije da Albanci planiraju da u narednih nekoliko dana „upadnu sa oružjem“ u četiri opštine na severu Kosova u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.

- Srbi moraju biti spremni da se zaštite od iznenadnog oružanog napada. Srbi nisu oni koji provociraju, koji žele incidente, ali ako neko napadne našu braću s Kosova, Srbija to ne sme gledati skrštenih ruku - upozorio je on.Šef NATO danas na KosovuIzvor Kurira iz diplomatskih krugova tvrdi da Albanci zapravo pokušavaju da iskoriste vakuum u američkoj administraciji, koja je sve do dolaska Donalda Trampa na čelo SAD otvoreno bila na strani Prištine.

- Očigledno je da se nešto opasno kuva. Znamo da je Tači naredio da ROSU čuči u Južnoj Mitrovici još od odlaska voza. Bojimo se da će pokušati upad na sever pre nego što se Tramp valjano ustoliči, kako bi predupredili sve eventualne pogodbe SAD-Rusija - priča naš izvor, dodajući da su Albanci ohrabreni podrškom Tirane, koju im je juče iskazao albanski premijer Edi Rama posetom Prištini.Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas će boraviti na Kosovu, saopštio je Kfor.Eu smatra da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potreban više nego ikada u cilju mira i poziva sve da se pridržavaju dogovora, saopštila je sinoć Maja Kocijančič.

Jeremić šokirao izjavomSVE OVO JE DOGOVOR VUČIĆA I TAČIJAVuk Jeremić ocenio je sinoć da je to što se dižu tenzije oko Kosova direktna koordinacija Tačija i Vučića, i to zbog izbora u Srbiji.

- Kada hoćete da zamaglite ono što se dešava, a to je da nezaposlenost raste i da iz zemlje desetine hiljada mladih beži, onda pre predsedničkih izbora napravite tenziju sa Kosovom, a ne postoji ni jedan razlog za to sada - rekao je Jeremić i dodao da su to radili „Milošević i Tuđman kada su hteli da učvrste vlast 10 godina, što se i dogodilo“. Potpredsednik GO SNS Milenko Jovanov optužio je Jeremića da je ovim pljunuo na svoj narod i podržao Tačija i Mustafu.

Hašim TačiSRBIJA HUŠKA NA MRŽNJUPredsednik Kosova Hašim Taši izrazio je zabrinutost zbog „kampanje Srbije“, kojom se srpska zajednica u severnom delu Kosova „huška na strah i međuetničku mržnju“.

Predsednik sa ambasadorimaNIKOLIĆ: KOSOVO JE PROTIV DOGOVORAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić hitno se juče sastao sa ambasadorima Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine i obavestio ih da ponašanje delegacije Prištine u poslednjoj rundi dijaloga u Briselu „nije bilo u cilju postizanja dogovora“.

- Zaključeno je da je u danima koji dolaze neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti građana na KiM - saopštili su iz Nikolićevog kabineta.

O poseti Rame PrištiniVUČIĆ: ŠTA BI BILO DA SAM JA...Vučić nije želeo da komentariše posetu Rame stranci Ramuša Haradinaja na Kosovu, ali je primetio da bi u Evropi i svetu bilo reakcija da je on uradio sličnu stvar:

- Ali zamislite da sam ja na takav način otišao negde u region da posetim predstavnike najekstremnijih srpskih partija, kako bi reagovali u Evropi i svetu.

PODRŠKA SRBIMA Premijer Vučić posle sastanka u kasarni u Raški Mustafa priprema napadAleksandar Vučić razgovarao je juče po podne u Raški s političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije. On je oko 17 sati helikopterom sleteo u krug kasarne „Stefan Nemanja“ u Raški, a s njim su došli i ministri policije i vojske, kao i načelnik Generalštaba:

- Mi smo prihvatili sve što su nam oni predlagali, ali dovedeni smo da nešto ne prihvatimo, da bismo bili krivi za sve, da na jednu stvar kažemo ne, da bismo bili odgovorni za sve.On je istakao da premijer Kosova Isa Mustafa u naredna dva dana zajedno s kosovskim ministrom policije priprema upad specijalaca ROSU na sever Kosova.

- Nekome je nečista savest, a nas optužuju za propagandu. Moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji je: Ostanite mirni po svaku cenu, budite dostojanstveni, ne napuštajte ognjišta, mi ćemo se boriti za vas - rekao je Vučić i zatražio da reaguje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track