Skupštinski toaleti ponovo na doterivanju?
Foto: KURIR

Lickanje Skupštine

Skupštinski toaleti ponovo na doterivanju?

Politika -
Završava se sistem video-nadzora, uređivanje enterijera male sale republičkog parlamenta i mokrih čvorova

BEOGRAD - Prvi "signal" da bi Srbija uskoro mogla da dobije vladu biće izbor skupštiskog rukovodstva, a dok se stranke ne dogovore o parlamentarnoj većini u najvišem zakonodavnom telu teku poslednje pripreme kako bi zdanje na Trgu Nikole Pašića nove parlamentarce dočekalo u "punom sjaju".

Na konstitutivnoj sednici parlamenta, koja je započeta 31. maja, potvrđen je mandat novim poslanicima, koji su tada, prvi put položili i zakletvu kojom su se obavezali da će poslaničku dužnost obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, nakon čega je ta sednica prekinuta.

U iščekivanju nastavka konstitutivne sednice, na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, kao i generalni sekretar, ali i oformljena radna tela, u Domu Narodne skupštine privode se kraju "tehnički radovi", koji su, kako je rekao generalni sekretar Veljko Odalović uobičajeni u svakoj pauzi zasedanja parlamenta.

Tako se, prema njegovim rečima, završava sistem video nadzora, uređivanje enterijera male sale republičkog parlamenta i mokrih čvorova.

Uređen je i asfalt ispred Doma Narodne skupštine, a uskoro bi, kako je rekao Odalović, trebalo da počne i rekonstrukcija skulpture "Igrali se konji vrani" Tome Rosandića, koja već decenijama "čuva" zdanje na Trgu Nikole Pašića.

Pred novim poslanicima, među kojima je sada i više žena zahvaljujući izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, koji je propisao da svaki treći kandidat na listi treba da bude manje zastupljen pol, prvo će se naći zakoni o vladi i o ministarstvima, koje je neophodno da najviše zakonodavno telo usvoji da bi vlada počela sa radom.Novina koja će sačekati parlamentarce je za trećinu manji broj skupštinskih odbora, kojih će ubuduće biti 20, umesto dosadašnjih 30.

Poslovnik o radu propisao je spajanje odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i to od ovog mandata parlamenta.

Stari naziv zadržaće odbori za Kosovo i Metohiju, za evropske integracije, za zdravlje i porodicu, za kulturu i informisanje i za zaštitu životne sredine.Odbor za inostrane poslove biće preimenovan u Odbor za spoljne poslove, a deo poslanika biće uključen u rad novog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Novina su i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.Parlamentarci više neće imati priliku da sede u Odboru za omladinu i sport, predstavke i predloge, privatizaciju i međunacionalne odnose.

U novom sazivu trebalo bi da bude formiran približno isti broj poslaničkih klubova kao i u prethodnom, a za razliku od starog u novom će samostalne poslaničke grupe imati Jedinstvena Srbija i Savez vojvođanskih Mađara.U prethodnom sazivu delovale su 22 političke stranke, koje su bile grupisane u 10 poslaničkih klubova, dok je u ovom mandatu u parlament uspelo da uđe 14 stranaka više, koje će, po svemu sudeći, biti raspoređene u 11 poslaničkih klubova.

Novu Skupštinu Srbije čini koalicija "Pokrenimo Srbiju", koja ima 73 poslanika, koalicija "Izbor za bolji život" sa 67 poslanika, koalicija SPS-PUPS-JS sa 44, DS S sa 21, koalicija "Preokret" sa 19, URS sa 16, dok Savez vojvođanskih Mađara ima pet, stranka Sulejmana Ugljanina dva, a liste "Sve zajedno", Koalicije Albanaca Preševske doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora" (NOPO) po jednog poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja