FRANCUSKI SUD ODLOŽIO IZRUČENJE HARADINAJA: Konačna odluka 2. marta
Foto: Facebook Printscreen

Javna rasprava

FRANCUSKI SUD ODLOŽIO IZRUČENJE HARADINAJA: Konačna odluka 2. marta

Politika -

KOLMAR - Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj na početku rasprave o izručenju pred Apelacionim sudom u Francuskoj se izjasnio protiv izručenja Srbiji i naglasio da je to politički proces protiv njega.

16.01 - Sudsko veće Apelacionog suda odlučilo je da odloži izručenje Haradinaja Srbiji, a konačna odluka biće donesena 2.marta.

15.23 - Haradinajev advokat Rejčel Lindon je rekla da nema razloga za vođenje postupka u Francuskoj i da su zahtevi Srbije za izručenje potpuno neosnovani. Lindon smatra da je apsurdno ovoliko dugo zadržavanje Haradinaja u Francuskoj.

15.17. Haradinaj je u sudnicu stigao u pratnji svoje supruge Anite i nekih funkcionera, partije Alijansa za budućnost Kosova.

15.11 - U sudnici u kojoj se održava rasprava prisustvuje veliki broj pristalica Haradinaja među kojima ima i onih koji nose majicu sa simbolima “velike Albanije”.

14.47 - Presedavajući sudija na početku ročišta pitao je Haradinaja da li je saglasan da bude izručen Srbiji na osnovu podnetog zahteva Srbije, Haradinaj se izjasnio da se protivi izručenju, jer prema njegovim rečima slučaj je potpuno politički.

Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtevu za izručenje, a odluka francuskog istražnog odeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno, potvrdila je danas portparolka suda Sandra di Rosa.

Ona je precizirala da istražno odeljenje suda može da iznese svoje mišljenje, ali da će odluka o zahtevu za izručenje najverovatnije biti doneta "sa odlaganjem od nekoliko sedmica".

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, napomenula je Di Rosa.Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaj

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track