PROBLEM NA EVROPSKOM PUTU: EU zabrinuta za borbu protiv korupcije u Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

Opomena

PROBLEM NA EVROPSKOM PUTU: EU zabrinuta za borbu protiv korupcije u Srbiji

Politika -

Zabrinuta za borbu protiv korupcije u Srbiji, delegacija Evropske komisije koja proverava napredak u Poglavlju 23, zatražila je od Srbije da odblokira rad nezavisnih tela koja se bore protiv korupcije.

Vladi Srbije je "snažno preporučeno" i da "uvažava i reaguje na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije", ali i da popuni upražnjena mesta u Savetu, kao i u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izveštaji o 24 sporne privatizacije u Srbiji najpoznatije su analize Saveta za borbu protiv korupcije. Iako su ih razne Vlade ignorisale, na početku političkog uspona tadašnji prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, skida prašinu sa njih promovišući borbu protiv korupcije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“Ali mislim da građani Srbije i celokupna međunarodna javnost vide da je ta borba neselektivna - i da nema razlike da li je neko pripadao vladajućoj partiji kao slučaj Galenika ili nekoj opozicionoj partiji, potpuo je svejedno”, rekao je Vučić u julu 2013.

Svega tri i po godine i dve Vlade kasnije, međunarodna javnost više nije ubeđena u iskrenost srpske borbe protiv korupcije.

Evropska komisija danas traži od Srbije da odblokira rad institucija koje se bave ovim akutnim problemom. Pomenuti Savet, osim što je u blokadi duže od tri godine jer Vlada ne bira nove članove, ponovo je i u igri "gluvih telefona" sa Nemanjinom, ističe Članica Saveta Jelisaveta Vasilić.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“Ostalo je samo nas petoro. I od 2013. godine tražimo da se popuni makar pet članova. Nemamo odgovor. To je najveći problem. Ne razgovarati. Mi ne razgovaramo ni sa jednom Vladom”, kaže Vasilić.

S druge strane, Skupština Srbije drži Agenciju za borbu protiv korupcije u krnjem sastavu pošto 22 meseca nije odlučila o predlogu Poverenika i Ombudsmana da za člana Agenicije bude izabrana nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero.

Međutim, Skupštini je trebalo manje od nedelju dana da usvoji predlog naprednjaka i u Agenciju, uprkos apelima civilnog društva, izabere Danicu Marinković, koja je bila istražni sudija u slučaju Račak 1999. i svedok odbrane Slobodana Miloševića u Hagu.

Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok

Agencija, koja između ostalog i dalje vodi postupak zbog sukoba interesa protiv bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića, od decembra prošle godine nema ni direktora, podseća Zoran Stojiljković, bivši član Odbora Agencije.

“Nas je trebalo da bude članova Odbora devet, većina za donošenje odluka je pet. A jedno vreme nas je bilo pet ili šest. Znači da svi treba da glasaju za da bi odluka bila doneta”, objašnjava on.

Izveštaji Saveta za borbu protiv korupcije i dalje redovno stižu u Vladu koja dve godine nije kontaktirala svoje savetodavno telo, kaže Jelisaveta Vasilić.

“Mene uvek to zaprepasti kada neko iz Vlade kaže nisam čitao izveštaj regulatornog tela. Jer mi radimo za ovu državu. Za ovu Vladu”, ističe ona.

Opomena koja je stigla iz Brisela potiče iz analize delegacije Evropske komisije koja proverava napredak Srbije u poglavlju 23 čiji se standardi smatraju jednim od najvećih izazova pred zvaničnim Beogradom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track