Najnovije vesti

GOJKOVIĆEVA NA OPLENCU: Raspisivanje predsedničkih izbora u roku, čekam odluku o parlamentarnim
Foto: Zorana Jevtic

Proslava Dana državnosti u Topoli

GOJKOVIĆEVA NA OPLENCU: Raspisivanje predsedničkih izbora u roku, čekam odluku o parlamentarnim

Politika

OPLENAC - Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas na Oplencu da će predsedničke izbore raspisati u zakonskom roku, a da će datum biti poznat nakon odluke da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednica parlamenta Maja Gojkovićeva je danas na Oplencu kod Topole povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije u crkvi Svetog Đorđa, poručila da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese.

"Iduće sedmice imaću dovoljno vremena da razmislim o tome, da čujem sve predloge koji će izbori biti raspisani, da odlučim i da usaglasim sve te datume i raspišem izbore u skladu sa zakonom i Ustavom", rekla je Gojković novinarima na Oplencu.

Ona je objasnila da se razlikuju datumi i rokovi ako se raspisuju samo predsednički izbori ili i u slučaju kada se uz njih raspisuju i parlamentarni.

"Treba mi još nekoliko dana da čujem konačnu odluku SNS i svih ostalih stranaka koje podržavaju Vladu Srbije na kom će sve nivou biti raspisani izbori i u skladu sa tim odlučim kog dana ću raspisati izbore i za koji datum", rekla je Gojković.

SAOPŠTENJE SNS POSLE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA: Vučić da nastavi razgovore s Nikolićem

Ona je podsetila da je lider SNS i premijer Aleksandar Vučić juče rekao da se još razmišlja i o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Gojković je izrazila uverenje da će Glavni odbor SNS potvrditi predlog Predsedništva naprednjaka da kandidat na predsedničkim izborima bude Vučić, te da će iduće nedelje imati dovoljno vremena da razmišlja o raspisivanju izbora.

Izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednica parlamenta, dok parlamentarne izbore, po zakonu, raspisuje predsednik države, koji to može da raspusti parlament na obrazloženi predlog vlade.

Gojković, koja predvodi državnu ceremoniju obeležavanja Sretenja, istakla je da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju, Srbiju koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.

"Danas obeležavamo više od dva veka od početka borbe za modernu srpsku državu, a ipak se, usled kriza i previranja našeg sveta i vremena u kojem živimo, ponovo suočavamo sa izazovima koje zahtevaju nove napore za jačanje naše države", rekla je Gojković.

Navela je da je istorija srpskog naroda, kao i većine drugih, obeležena vremenima borbe za slobodu i borbe za bolji život i razvoj, te poručila da je za nas danas važno da prepoznamo da i jedno i drugo vreme zahteva žrtve i odricanje.

(VIDEO) SKAT ČESTITAO PRAZNIK U TRAMPOVO IME: Želimo da osnažimo partnerstvo SAD i Srbije

SRBIJO, SREĆAN TI PRAZNIK: Nikolić položio venac na Spomenik neznanom junaku

"Srbija nastoji da pronađe najbolji put za sebe i svoje građane upravo kako bi osigurala ekonomski razvoj i uređeniju državu", istakla je Gojković.

SVETSKI MEDIJI: Predsednički izbori ključni test za Vučića

Ona je navela da je danas važno prepoznati da je najsigurniji oslonac Srbije u radu, zalaganju, preduzimljivosti, kreativnosti i idejama i da su to snage koje državu mogu učiniti još jačom i naprednijom.

KURIR TV DODELA SRETENJSKOG ORDENJA Nikolić odlikovao Ivanu Španović, Minju Subotu, Brstinu, Ćustića

"Istovremeno, samo stabilna, marljiva i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese. Privrženost radu je najbolja odbrana zemlje od svake opasnosti ili zle namere koja joj preti", naglasila je Gojković.

Predsednica parlamenta je poručila da se na današnji dan moramo setiti da nijedna sloboda i nijedno pravo nije zauvek izboreno i da istorijski dug za žrtve koji su položili naši preci moramo vraćati svaki dan zalaganjem za iste vrednosti i principe."

Svaka generacija se suočava sa specifičnim izazovima svog vremana i svaka mora da nađe svoj put da se sa njima suoči i da ih savlada. To su znali i Karađorđe, i Miloš, a moramo znati i mi danas", naglasila je Gojković.

Gojković je podsetila da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u srpskoj novijoj istoriji - dan kada je naš narod 1804. godine počeo težak put ka slobodi podizanjem Prvog srpskog ustanka, ali i dan kada je Srbija donela Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije i jedan od najmodernijih u Evropi tog vremena.

Navodeći da se slobodarske težnje srpskog naroda ne mogu odvojiti od demokratskih, Gojković je rekla da na to upućuje i činjenica da su i Prvi i Drugi srpski ustanak počeli narodnom voljom i odlukama, na zborovima i skupštinama, te da se upravo u najtežim uslovima borbe za opstanak razvijalo seme parlamentarnog života.

Zato danas Srbija ne sme zaboraviti ni one koji su svojim idejama i prosvešćenošću ostavili neizbrisiv trag, a jedan od njih je i Dimitrije Davidović, koji je napisao Sretenjski ustav u kome se ogledaju potrebe srpskog društva za slobodom, nacionalnim osvešćenjem, okončanjem feudalizma, naglasila je Gojković.

Predsednica parlamenta prethodno je položila venac i odala počast na grobu vožda Karađorđa.

Vence su položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović, princ Aleksandar Karađorđević.

Posle obraćanja predsednice Skupštine Srbije održan je umetnički program.Državnoj ceremoniji prisustvovali su brojni gosti, među kojima su i strani ambasadori.

BONUS VIDEO: Vesti 15.02

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...