Jeremić: Politika u regionu mora da se vodi hladne glave
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju ocenjuje

Jeremić: Politika u regionu mora da se vodi hladne glave

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić izjavio je da su "mir i saradnja u regionu preduslov za ostvarenje vitalnih nacionalnih interesa" Srbije i da "regionalna politika mora da se vodi hladne glave, u interesu Srba u regionu i privrede" Srbije.

"Uveren sam da je to politika koja je dobra ne samo za građane Srbije i naše sunarodnike u regionu, već i za sve koji sa nama dele ovaj prostor", rekao je Jeremić koji je najavio da će se kandidovati na predstojećim izborima za predsednika Srbije.

JEREMIĆ: Nema pobede u prvom krugu, otud nervoza...

SNS: Jeremić je nervozan, preti da izazove haos

JEREMIĆ UZVRAĆA NAPREDNJACIMA: Uvredama ste političku kulturu sveli na najprizemniji nivo

U intervjuu objavljenom na Fejsbuku, Jeremić je izrazio nadu da "nove generacije neće dozvoliti da budu izmanipulisane kao njihovi očevi koji su gurnuti u rat iz kojeg je pošten svet izašao kao sirotinja, a ratni profiteri kao politički lideri i biznismeni".

Jeremić: Toma Nikolić pet godina ponižavan

VUK JEREMIĆ: Institucija predsednika Srbije ne sme više da se ponižava

Jeremić je rekao da u regionu ima mnogo nerešenih problema i upozorio na "pogubnu političku praksu da se ti problemi usložnjavaju u svrhu izbornih manipulacija".

"To je neodgovorno igranje vatrom i tome ću se suprotstaviti", kazao je Jeremić.

Jeremić: Vučićeva kandidatura - personalizacija vlasti i države

On je još rekao da će, ako bude izabran za predsednika, "odlučno raditi" na rešavanju prava izbeglih i prognanih, i voditi računa o njihovom statusu i pravima jer je to "moralni, pravni i politički dug koji Srbija ima prema njima".

Jeremić je kazao da će se zalagati za formiranje Saveta izbeglica s prostora bivše SFRJ, koji bi bio partner Savetu za Srbe u regionu, kojim predsedava predsednik Srbije.

"Insistiraću na sprovođenju svih domaćih i međunarodnih akata koji štite prava izbeglica, među njima i Bečkog sporazuma o sukcesiji, kojim se garantuje nesmetan pristup pravima", rekao je Jeremić.

Dodao je da zbog vođenja "neodgovorne politike, nemarnosti i neprimenjivanja donetih zakona" izbeglicama do danas nisu rešena neka osnovna egzistencijalna pitanja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vuk Jeremić: ako budem izabran zalagaću se za ekonomski bolju Srbiju

(Beta/Krajišnici)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track