Najnovije vesti

ALEKSINA MAMA DRAGANA JANKOVIĆ: Niko me nije zloupotrebio
Foto: Printscreen Facebook

Odgovorila na kritike

ALEKSINA MAMA DRAGANA JANKOVIĆ: Niko me nije zloupotrebio

Politika

Dragana Janković, majka Alekse Jankovića koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, odgovorila je na kritike da je zloupotrebljena pojavljivanjem na predizbornom skupu u Hali sportova u predizbornoj kampanji Saše Jankovića.

Ona kaže da su od trenutka Aleksine smrti, raznih propusta koji su tome prethodili pa do nekažnjavanja odgovornih, do danas isti ljudi na pozicijama na kojima se odlučuje o zaštiti dece od vršnjačkog nasilja.Dragana Janković je govorila na prvom skupu Saše Jankovića. Posle toga, premijer Aleksandar Vučić je komentarisao „zloupotrebu majke nastradalog dečaka“, a kritike iz redova vladajuće stranke na račun Saše Jankovića su potom stigle i formalno.

Naime, članica Predsedništva SNS Biljana Popović Ivković u saopštenju je navela da je ombudsman u ostavci Sasa Janković na predizbornom skupu zloupotrebio majku Alekse Jankovića, koji je tragično izgubio život u maju 2011. godine, zato što je bio maltretiran od strane svojih školskih drugova.

– Skandalozno ponašanje Saše Jankovića nema opravdanje, pogotovo zbog činjenice da je on i tada obavljao funkciju Zaštitnika građana i dužan je da zna činjenice o ovom tragičnom slučaju.

Ona je u saopštenju u nedelju podsetila da se ta tragedija dogodila u vreme kada je Srbijom upravljala upravo Demokratska stranka, čiji je on danas kandidat, i u periodu kada je on obavljao funkciju Zaštitnika građana.

– Niko mene nije zloupotrebio! Svesno i odgovorno sam na svoju inicijativu želela da dam podršku ovom odgovornom čoveku i to ću i dalje činiti. O Aleksi i u ime Alekse mogu da pričam gde hoću i kada hoću jer oni koji su trebali da odlučuju o njemu ćute- napisala je Aleksina majka na Fejsbuku. – Apelujem na pojedine medije, skandalozna je zloupotreba slike mog deteta bez mog odobrenja na naslovnoj strani. Sašu Jankovića nije podržao pokojni Aleksa već ja – njegova majka. U ime njegovog rada i apela na zaštiti dece od vršnjačkog nasilja- dodaje Dragana Janković.

Ona je podsetila da je nacrt Aleksinog zakona prošao Odbor za prava deta na čijem je čelu Maja Gojković, sa svim je upoznat i ministar prosvete Šarčević, međutim Zakon još uvek nije blizu usvajanja.

– Ministar prosvete je 2011/12.(kada je Aleksa izvršio samoubistvo) bio Žarko Obradović, prosvetu je tada u Nišu držao SPS i pojedinci iz G17 koji su već nekoliko poslednjih godina promenili partijski dres i u vladajućoj partiji su. Nekima od njih je ovo peta partija po redu. Dosad su obećanja da će biti usvojen Aleksin zakon davali i ministar Udovičić u izbornoj kampanji, kao i ministar Selaković koji je rekao da je taj zakon vredan da se razmatra pred poslanicima. Dakle, to je ova vlast- kaže ona za Nedeljnik.

Aleksina majka podseća da je Saša Janković kao zaštitnik građana, nakon prosvetne gradske inspekcije 2011. prvi reagovao.

– U svojim godišnjim izveštajima Zaštitnik građana za 2013, 2014, 2015. godinu upozorava i opominje nadležne u Ministarstvu prosvete da odgovorni iz ove škole nisu disciplinski odgovarali za svoje postupke i traži odgovornost zbog toga. Čovek koji je svoj rad pokazao na mestu zaštitnika građana ulio je meni poverenje da će i kao predsednik države to činiti. U ime dece i njihove budućnosti. Pored milionskih kazni plaćenih od svih nas, odgovorni u ovoj školi i dalje rade. Jesu li i sada na vlasti oni iz 2011. mada se suštinski to nije promenilo- napominje ona.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Saša Janković: Srbija neće biti zemlja fantomki i straha

(Nedeljnik)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...